Το Κάιρο φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο SUPMED, που διοργανώνεται από το CIHEAM – Montpellier, με στόχο την προώθηση πολιτικών αγρο-οικολογίας στην περιοχή της Μεσογείου. Το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν στρατηγικές που αποσκοπούν στη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και παρατεταμένες ξηρασίες. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, ώστε να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες πολιτικές που συνδυάζουν τη γεωργική ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα, που έχει δοκιμαστεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε στο συνέδριο τις πρωτοβουλίες της για την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στις πολιτικές του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη μετάβαση σε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, όπου συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών θεωρείται κομβική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγροτικής παραγωγής, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας για την υιοθέτηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.
Η κλιματική κρίση έχει αναδείξει τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης όχι μόνο για την προστασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την εδαφική συνοχή, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την κοινωνική ευημερία στις αγροτικές περιοχές. Στο συνέδριο τονίστηκε ότι η αγρο-οικολογία αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Το SUPMED ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη Μεσόγειο ως ένα δυναμικό πεδίο δράσης για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, ενισχύοντας τη συνεργασία και την καινοτομία. Με την κοινή δέσμευση των χωρών να προχωρήσουν σε δράσεις που συνδυάζουν οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη, η περιοχή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου
:
- Εξερεύνηση ενός Ετοιμοθάνατου Άστρου: Διδάγματα για τη Βιώσιμη Διαχείριση
- Ξηρασίες και Οικονομική Επιβάρυνση: Ο ΟΗΕ Καλεί σε Επενδύσεις
- Ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη eVTOL: Το μέλλον των αστικών μεταφορών
- Η Μεσόγειος ενωμένη για την αγρο-οικολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
- Πως τα παιδιά σας θα έχουν ένα ήρεμο ύπνο
- Ο καθαρός αέρας ζητούμενο για τις χώρες
- Ένα βιώσιμο μέλλον για τα τρένα
- Αναπτυξιακές Προβλέψεις και Επενδύσεις
- Η νέα εποχή των σύγχρονων μονάδων υγείας
- Η Κλιματική Αλλαγή και το Μέλλον των Χιονοδρομικών Κέντρων: Προκλήσεις και Προοπτικές