Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς, εορτασμού και προσφοράς. Είναι όμως και μια περίοδος υπερκαταναλωτισμού και αυξημένων online αγορών, κατά την οποία καταγράφονται και οι περισσότερες διαδικτυακές απάτες του χρόνου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις ΗΠΑ μάλιστα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) εξέδωσε σχετική προειδοποίηση προς τους καταναλωτές, ώστε να είναι προσεκτικοί ως προς την επιλογή των e-shops για τις αγορές τους, καθώς πολλοί επιτήδειοι χρησιμοποιούν την τεράστια αγοραστική κίνηση ενόψει εορτών για να εξαπατήσουν το κοινό και να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Στο Διαδίκτυο οι κίνδυνοι είναι πολλοί και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας, που προσφέρει προστασία από διαδικτυακούς κινδύνους για εμάς αλλά και όλη μας την οικογένεια.
Με τον κόσμο να στρέφεται σε μεγάλο ποσοστό στις online αγορές, ο κίνδυνος εξαπάτησης εκτοξεύεται στα ύψη. Οι επιτήδειοι συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες συνδυάζονται με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δημιουργώντας ψεύτικες ιστοσελίδες που προβάλλουν εξωπραγματικές προσφορές και emails που αποσκοπούν στο phishing των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων πελατών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC), οι νεαροί χρήστες ηλικίας 18-39 ετών αντιμετωπίζουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης κατά την πραγματοποίηση των αγορών τους, συγκριτικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα χρηστών βασίζει συχνά τις αγορές της σε προσφορές που εντοπίζει κατά τη διάρκεια διαδικτυακών αναζητήσεων ή σε διαφημίσεις που συναντά κατά το καθιερωμένο σκρολάρισμα στα social media. Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με online προσφορές και εκπτώσεις που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), οι απώλειες που θα οφείλονται σε ηλεκτρονικές απάτες για τα έτη 2024-2028 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 344 δισεκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή, για ένα τεράστιο πρόβλημα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και παράλληλα πιέζει όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση απέναντι στο κυβερνοέγκλημα: οι Αμερικανοί επιστρατεύουν την τεχνητή νοημοσύνη και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προσπαθούν να «θωρακίσουν» το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι υπάρχουν γύρω μας: κατά την περιήγησή μας στο Ίντερνετ, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την επικοινωνία, τις online αγορές και συναλλαγές μας. Και μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την ψυχολογία, την οικογενειακή μας γαλήνη και τον προϋπολογισμό μας.