Η έρευνα Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε μία διαφορετική προσέγγιση στον οικονομικό μας προγραμματισμό.
Οκόσμος βιώνει μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή, με τον πληθυσμό ηλικίας 60 ετών και άνω να αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050 και το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται πιθανά και μέχρι τα 100 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (W.H.O. 1/10/2024*). Αυτή η αλλαγή μεταμορφώνει τις οικονομίες, τις κοινωνίες και τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Τα τρέχοντα συστήματα -πολιτικές συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και εργατικού δυναμικού – προετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανταπεξέλθουν στις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις μίας ζωής με μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτή είναι η λεγόμενη οικονομία της μακροζωίας, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, εστιάζοντας στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών αλλά και στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ασφάλειας. Δηλαδή, εστιάζει στη σωστή προετοιμασία και στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων, καθώς και στην επίτευξη ανθεκτικότητας για κάθε κατηγορίας πολιτών.
Η προετοιμασία όμως δεν είναι μία διαδικασία που αφορά μόνο στις κρατικές δομές και υπηρεσίες. Είναι μία διαδικασία η οποία εκ των πραγμάτων βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς και απευθύνεται εξίσου στην ατομική μας ευθύνη.
Η έννοια της ατομικής ευθύνης στην «αλυσίδα» της οικονομίας της μακροζωίας
Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φέρνει μαζί της ευκαιρίες, όχι μόνο για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Πρόσθετα χρόνια παρέχουν την ευκαιρία περισσότερου ελεύθερου χρόνου, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες, όπως περαιτέρω εκπαίδευση, μια νέα καριέρα ή ένα πάθος που είχαμε αφήσει στην άκρη για αργότερα, να ταξιδέψουμε. Επιπλέον, όταν ζούμε περισσότερο έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε με πολλούς τρόπους στις οικογένειες και τις κοινότητές μας. Ωστόσο, το πόσο καλά θα αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν παράγοντα: την υγεία μας.
Υγεία φυσική, Υγεία ψυχική, Υγεία οικονομική
Ανεξάρτητα επομένως από πόσο έγκαιρα και σωστά αντιλαμβανόμαστε αυτή τη νέα πραγματικότητα, αποτελεί στοιχείο καθοριστικό για την ποιότητα ζωής που θα διεκδικήσουμε την περίοδο λίγο πριν και μετά τη συνταξιοδότησή μας.
Έρευνα Μακροζωίας ΝΝ**: Οι Έλληνες ξέρουμε ότι θα ζήσουμε πολύ.
Σύμφωνα με την έρευνα Μακροζωίας που ο Όμιλος ΝΝ διεξάγει κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν ότι πιθανά θα έχουν μια μακρά ζωή και σκέφτονται το μέλλον τους, αλλά ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να προετοιμαστούν σωστά για μία ποιοτική, πολύχρονη ζωή. Το 2024 παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι σε σχέση με το 2023, αλλά με σχετικά θετική στάση απέναντι στη μακροζωία, η προοπτική της οποίας απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη γενιά μας.
Μία από τις πιο σημαντικές αιτίες της ανησυχίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι η οικονομική επάρκεια, αιτία από την οποία εξαρτάται άμεσα η οικονομική μας ανεξαρτησία και, κατά συνέπεια, η δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι ενδεικτικό ότι, το 41% των Ελλήνων αμφιβάλλει αν θα έχει αρκετούς πόρους για να τα βγάλει πέρα μέχρι τα 100.
Η έρευνα της NN έδειξε επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά στους δείκτες χρηματοοικονομικής ανθεκτικότητας. Μόνο το 35% των Ελλήνων μπορεί να βασιστεί, έστω και τρεις μήνες στις αποταμιεύσεις του, ενώ επίσης 35% δεν έχει ούτε την ελάχιστη αποταμίευση. Παράλληλα, μόλις το 18% των Ελλήνων γνωρίζουν πώς να υπολογίσουν πόσα χρήματα χρειάζονται για μία άνετη περίοδο σύνταξης και πώς μπορούν να βάλουν κάτι στην άκρη.
H αλήθεια είναι ότι η νέα συνθήκη μίας εκτεταμένης ζωής, εμπεριέχει πολλούς άγνωστους Χ και συνοδεύεται από τον πραγματικό φόβο ότι θα ξεμείνουμε από χρήματα, κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, ιδιαίτερα για εκείνους από εμάς που συνταξιοδοτούνται στα 65 και μπορεί να χρειαστεί να βασιστούν σε μία ανεπαρκή σύνταξη ή στις αποταμιεύσεις τους για 30 ή και 40 χρόνια.
Απαιτεί επομένως, μία διαφορετική προσέγγιση στον οικονομικό μας προγραμματισμό που πρέπει να συνεκτιμά παράγοντες όπως, η επανεξέταση της ηλικίας συνταξιοδότησής μας, η επενδυτική μας εκπαίδευση, ο υπολογισμός του κόστους της υγείας μας και η κατάλληλη ασφαλιστική μας κάλυψη και φυσικά η καλλιέργεια της συνήθειας της αποταμίευσης, ακόμη και αν τα εισοδήματά μας είναι χαμηλά ή ασταθή.
Για παράδειγμα, ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και εναλλακτικές επενδύσεις είναι πολύ βοηθητικό σε έναν μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό. Καθώς πλησιάζουμε ή μπαίνουμε στη συνταξιοδότηση, η επενδυτική μας στρατηγική θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης του κεφαλαίου μας και της δημιουργίας εισοδήματος για την υποστήριξη της παρατεταμένης διάρκειας ζωής μας. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των επενδύσεών μας. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στον μετριασμό του κινδύνου και προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης και εισοδήματος με την πάροδο του χρόνου.
Επίσης, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει και αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον οικονομικό μας προγραμματισμό. Κατά συνέπεια, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιλέξουμε μία ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης για την κάλυψη πιθανών ιατρικών εξόδων στο μέλλον.
Επειδή όμως, τέτοιες αποφάσεις έχουν μία σχετική πολυπλοκότητα, η αναζήτηση ενός αξιόπιστου οικονομικού συμβούλου, μπορεί να είναι μία λύση που θα μας προσφέρει την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να διαμορφώσουμε το κατάλληλο χρηματοοικονομικό πλάνο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το κεφάλαιό μας, όποιο και αν είναι αυτό. Έτσι, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα ασφαλές, ικανοποιητικό και οικονομικά σταθερό μέλλον.
Η αρχή της χρόνιας είναι πάντα μία καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε.
Πηγή Βήμα της Κυριακής