Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Θεοδώρα Πασχάλη, Μηχανικός Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων που εφαρμόζεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, το 2023 το πρόγραμμα ξεκίνησε σε έξι δήμους, με τη συλλογή 73 τόνων βιοαποβλήτων, ενώ το 2024 η πρωτοβουλία επεκτάθηκε σε 15 δήμους, με τη συλλογή 2.284 τόνων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν τρεις μονάδες κομποστοποίησης, στις περιοχές Σκύδρα, Χαλκιδική και Χαλάστρα, οι οποίες συμβάλλουν στη μετατροπή των οργανικών απορριμμάτων σε εδαφοβελτιωτικά υλικά. Επιπλέον, οι πρώτες ποσότητες εδαφοβελτιωτικού παραδόθηκαν σε δήμους που συνεργάζονται με τουριστικά καταλύματα, μεγάλες παραγωγικές μονάδες, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.
Ο ρόλος του ΟΟΣΑ στην κυκλική οικονομία
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων, κ. Κυριακή Κισσά, αναφέρθηκε στο έργο CitiSystem του Interreg Europe, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Παράλληλα, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρυσάνθη Κισκίνη, αναφέρθηκε στις συνεργασίες του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και στη διοργάνωση αποστολής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Κεντρική Μακεδονία το 2024.
Όπως επισημάνθηκε από τους υπευθύνους του ΟΟΣΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει σημαντικό επίπεδο καινοτομίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ωστόσο εντοπίζονται προκλήσεις όπως η έλλειψη συντονισμού και οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, καθώς και η βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ ερευνητικών δραστηριοτήτων και της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων στην αγορά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Βιοαέριο Λαγκαδά, η οποία συλλέγει υπολείμματα αγροδιατροφικών προϊόντων για παραγωγή βιοαερίου, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στην ελληνική αγορά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας, επισημαίνοντας τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων στη σύγχρονη κοινωνία.