Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την εξισορρόπηση της προστασίας της υγείας με την προστασία του περιβάλλοντος, και αυτό το ευρήμα αποδεικνύει την ανάγκη για βιώσιμες καινοτόμες λύσεις στον τομέα των χημικών προϊόντων και της γεωργίας. Mιά νέα έκθεση αναδεικνύει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της χρήσης ουσιών αζόλης σε τομείς όπως η γεωργία και η κηπουρική και η απειλή ανθεκτικότητας στις ανθρώπινες θεραπείες, μια ανησυχία που επηρεάζει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη βιωσιμότητα των γεωργικών πρακτικών.
Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι πέντε οργανισμοί της ΕΕ για την υγεία και το περιβάλλον – EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), ECHA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων EFSA) (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) – με την υποστήριξη του JRC, επανεξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η χρήση ουσιών αζόλης εκτός της ανθρώπινης ιατρικής επηρεάζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η αναγνώριση αυτών των αλληλεξαρτήσεων ενισχύει τη σημασία της προώθησης βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που ελαχιστοποιούν την εξάρτηση από χημικά προϊόντα και προστατεύουν τα οικοσυστήματα.
Τα φάρμακα αζόλης είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της ασπεργίλωσης, μιας σοβαρής λοίμωξης που προκαλείται από μύκητες Aspergillus. Ωστόσο, οι αυξανόμενες αντοχές στις θεραπείες με αζόλες μειώνουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μηχανισμών δράσης, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία τόσο της δημόσιας υγείας όσο και των φυσικών πόρων, προάγοντας τη βιώσιμη γεωργία.
Η κοινή χρήση αυτών των προϊόντων, εκτός της ανθρώπινης ιατρικής, προκαλεί μια σειρά περιβαλλοντικών ανησυχιών, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης τους στη γεωργία, όπου συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Η ευρέως εφαρμογή μυκητοκτόνων αζόλης μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των ανθρώπινων θεραπειών και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οικοσυστημάτων, κάτι που απαιτεί άμεσες δράσεις για τη βιολογική διαχείριση αυτών των χημικών προϊόντων.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (2010–2021) και περιλαμβάνονται στην έκθεση αναφέρουν λεπτομερώς τη χρήση μυκητοκτόνων αζόλης σε όλη την Ευρώπη. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από τις αναφερόμενες πωλήσεις σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, είναι κρίσιμη η υποστήριξη της έρευνας για νέους μηχανισμούς δράσης και η εφαρμογή βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών που μειώνουν την εξάρτηση από τα χημικά προϊόντα.
Αυτή η κοινή εργασία έχει μεγάλη μεγαλύτερη για τη δημόσια υγεία και την αξία της προσέγγισης One Health για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική καταπολέμηση των μυκητικών λοιμώξεων, ενώ παράλληλα προάγουν τη βιογραφία της χρήσης των χημικών προϊόντων στη γεωργία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Η υποστήριξη της έρευνας και η ανάπτυξη νέων μυκητοκτόνων με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, οι οποίοι δεν οδηγούν σε ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιακά φάρμακα που αναφέρονται στις ανθρώπινες θεραπείες, είναι κρίσιμες. Παράλληλα, η εφαρμογή ορθών γεωργικών και κηπευτικών πρακτικών, η σωστή αποθήκευση των οργανικών αποβλήτων, η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και η υπεύθυνη χρήση και η απόρριψη των επεξεργασμένων με αζόλη προϊόντα, συνεισφέρουν σε μια βιολογική γεωργία και σε μια υγιή κοινωνία που απειλεί τη θέση της αυξανόμενης αντίστροφης αλλαγής στις προκλήσεις της.
Εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα αζολικά μυκητοκτόνα:
Ανάπτυξη νέων μυκητοκτόνων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης
Βιολογικές μέθοδοι με τη χρήση φυσικών ή βιολογικών μυκητοκτόνων
Αγρονομικές πρακτικές με την εφαρμογή βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών, όπως η εναλλαγή καλλιεργειών και η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών
Ορθές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων με σωστή διαχείριση και διαχείριση οργανικών αποβλήτων
Στρατηγικές συνδυασμούς θεραπειών
Η επένδυση στην έρευνα, η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή και η δημόσια υγεία είναι καθοριστική για την εφαρμογή της βιώσιμης εκπαίδευσης στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.