Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία των κλιματιστικών, της βιομηχανίας και ενός αυξανόμενου πλήθους κέντρων δεδομένων.
Τα επόμενα τρία χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά το «πρωτοφανές» ποσό των 3.500 τεραβατώρων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Αυτή είναι μια προσθήκη κάθε χρόνο μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.
Η περίπου 4% ετήσια αύξηση κατά την περίοδο αυτή είναι ο ταχύτερος τέτοιος ρυθμός εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας για τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του κόσμου.
«Η επιτάχυνση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύει τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο και την προσέγγιση μιας νέας εποχής της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του ΙΕΑ. «Αλλά παρουσιάζει επίσης εξελισσόμενες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση ασφαλούς, οικονομικά προσιτού και βιώσιμου εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια».
Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι «σημαιοφόροι» στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, με την κατανάλωση στις προηγμένες οικονομίες να έχει μείνει στάσιμη ή ακόμη και να έχει μειωθεί λόγω της αυξανόμενης αποδοτικότητας. Αλλά τώρα, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία πρόκειται να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση της ζήτησης, διαπίστωσε ο ΙΕΑ. Η Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια ίση με την ετήσια κατανάλωση της Καλιφόρνιας, της πολυπληθέστερης πολιτείας της.
Αλλά οι σημαντικότερες αυξήσεις θα εξακολουθήσουν να προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως την Κίνα. Όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Κίνας λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, με το 28% περίπου της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια, σε σύγκριση με το 22% στις ΗΠΑ. Για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, τα κινεζικά εργοστάσια χρησιμοποίησαν τόση ενέργεια όση ολόκληρη η Ιταλία πέρυσι. Η βιομηχανία θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση για κλιματισμό και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.
Όλη αυτή η νέα ζήτηση θα καλυφθεί με παραγωγή ρεκόρ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς, διαπίστωσε ο ΙΕΑ. Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής από τις πράσινες πηγές ενέργειας ωστόσο δεν θα είναι αρκετή για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώνονται κατά μόλις 0,1% ετησίως έως το 2027, με την ενέργεια από άνθρακα να παραμένει περίπου αμετάβλητη κατά την περίοδο αυτή και την ενέργεια από σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά 0,6%