Η επιταχυνόμενη τσιμεντοποίηση των ελληνικών ακτών συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, καταστρέφοντας παράκτια οικοσυστήματα και αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση για τις ανάγκες των υποδομών. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αστική εξάπλωση είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη και οι τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Απόστολου Λαγαρία.
Η έρευνα του καθηγητή ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα για την καταγραφή της επέκτασης των αδιαπέραστων επιφανειών (κτίρια, δρόμοι, πάρκινγκ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε πολλές παράκτιες ζώνες, η κάλυψη από τεχνητές επιφάνειες ξεπερνά το 20%, ιδίως σε αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς. Επιπλέον, νέες περιοχές, όπως η Λήμνος, η Νότια Ρόδος και η Πελοπόννησος, παρουσιάζουν αυξανόμενη αστικοποίηση, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον.
Η τσιμεντοποίηση συμβάλλει στην παράκτια διάβρωση και εντείνει τις κλιματικές αλλαγές, ενώ η άνοδος της στάσης της θάλασσας απειλεί σημαντικές τουριστικές και αστικές υποδομές. Οι πιο ευάλωτες περιοχές περιλαμβάνουν το Δέλτα του Αξιού, τον Αμβρακικό Κόλπο, τη Λαμία και παράκτιες ζώνες της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Ο καθηγητής Λαγαρίας τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες δόμησης κοντά στον αιγιαλό, προτείνοντας την αύξηση της ελάχιστης απόστασης των νέων κατασκευών στα 50-100 μέτρα, ώστε να προστατευτεί το παράκτιο τοπίο και οι υποδομές από την κλιματική αλλαγή.
Τρίτη, 22 Ιουλίου
:
- Προκλήσεις και προοπτικές βιωσιμότητας στο λιανεμπόριο και τα FMCG
- Πωλήσεις ρεκόρ για τα ομόλογα που αφορούν φυσικές καταστροφές
- Ερωτήματα για την επιτάχυνση χαλάρωσης των κανόνων βιωσιμότητας στην ΕΕ
- Nέα προειδοποίηση από το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας στις τράπεζες για τις εκπομπές τους
- Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση
- Το Παγκόσμιο Ταμείο για το Περιβάλλον σχεδιάζει μια νέα σειρά ομολόγων για τη διατήρηση της άγριας ζωής
- Το Ηνωμένο Βασίλειο καταργεί την πράσινη ταξινόμηση
- Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με ερωτήματα για τη βιωσιμότητα
- Η στέγαση στο επίκεντρο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
- «Η ΠΑΓΓΑΙΑ είναι το μάτι της Ελλάδας και της Ευρώπης στη Μεσόγειο»