Το δικό τους μήνυμα στοχευμένο στις μητέρες, τα βρέφη και τα παιδιά, στην αξία της πρόληψης, της προάσπισης της υγείας τους αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες σε καιρούς διαρκών προκλήσεων, στέλνουν οι Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Εΐδικότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948 και προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφασή κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων,αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή τους ζωή να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και το θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.
Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -σύμφωνα με τον ΠΟΥ- παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι 1 μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.
Καθήκον όλων μας είναι-βελτιώνοντας περαιτέρω τις δικές μας συνθήκες-, να στρέψουμε το βλέμμα καιστους ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου που βιώνουν αυτές τις τραγωδίες.
Η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας – από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έως τους φαρμακοποιούς – αποτελεί τη βάση για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και προσανατολισμένης προσέγγισης. Κάθε μέρα, μέσα από την αφοσίωση και την καθημερινή εργασία τους, αυτοί οι επαγγελματίες εργάζονται για να μειώσουν τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη και να ενισχύσουν την υγεία των κοινοτήτων μας.
Ας ενισχύσουμε λοιπόν το κοινό μας μήνυμα για την Υγεία: η πρόληψη και η ενημέρωση είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία μας για την καταπολέμηση των προκλήσεων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.
Ας καταδείξουμε και στις μελλοντικές γενιές ότι η υγεία δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα αλλά και μια δέσμευση για μια καλύτερη ζωή, γνωρίζοντας ότι κάθε μικρό βήμα μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου κάθε μητέρα, κάθε έγκυος και κάθε παιδί θα ζουν με ασφάλεια και υγεία».