Σύσκεψη με Περιφερειάρχες και εκπροσώπους τους, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογιώργη και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και Γιώργου Στρατάκου, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αναλυτική παρουσίαση και επεξήγηση του Προγράμματος Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στόχο να δώσει οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα της άρδευσης, να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και να θωρακίσει τη χώρα έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής θωράκισης, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έως το 2029. «Δεν πρόκειται για αποσπασματικές παρεμβάσεις αλλά για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική στρατηγική», και πρόσθεσε ότι «Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε νερό επαρκούς ποσότητας και ποιότητας για τον πρωτογενή τομέα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη θωράκιση απέναντι στα ακραία φαινόμενα».
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εξήγησε ότι το Πρόγραμμα αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου «ΥΔΩΡ 2.0» και αφορά σε νέα έργα ταμίευσης και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της γεωργίας.
Η παρέμβαση που παρουσιάστηκε στους Περιφερειάρχες περιλαμβάνει 12 ξεκάθαρους στόχους, οι οποίοι συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα και τη γεωργία, τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου και τις μελλοντικές απαιτήσεις πααγωγής:
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση προς τις Περιφέρειες για την υποβολή προτάσεων είναι ήδη έτοιμη και πρόκειται να σταλεί άμεσα. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΑΠ. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν συγκριτικά και θα ενταχθούν κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, βάσει των διαθέσιμων κονδυλίων.
Τα έργα που θα ενταχθούν πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:
Συμβατότητα με τους κανονισμούς της ΕΕ,
Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών με κλειστά δίκτυα,
Υλοποίηση ΑΠΕ για ενεργειακή αυτάρκεια μέσω ενεργειακού συμψηφισμού,
Ρεαλιστικός και τεχνικά τεκμηριωμένος προϋπολογισμός.