Περισσότερους από 3.000 δισεκατομμυριούχους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, εντόπισε το Forbes στην λίστα του για το 2025, με την Ελλάδα να διαθέτει 16. Η αθροιστική περιουσία των κροίσων του πλανήτη χτύπησε το ρεκόρ των 16,1 τρισ. δολαρίων, όμως η γεωγραφική κατανομή τους είναι εξαιρετικά άνιση, καθώς μόλις 3 χώρες έχουν πάνω από τους μισούς και 17 από μόλις 1.
Όσον αφορά την χώρα μας, οι 16 Έλληνες από το εσωτερικό και το εξωτερικό αθροιστικά διαθέτουν πλούτο 60,6 δισ. δολαρίων. Περίοπτη θέση κατέχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ενώ o Ευάγγελος Μυτιληναίος και η οικογένεια του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελούν τις νέες αφίξεις στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων στην φετινή λίστα.
Περίοπτη θέση κατέχουν Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Αυτοί είναι o Ευάγγελος Μυτιληναίος και η οικογένεια του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελούν τις νέες αφίξεις στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων στην φετινή λίστα. Παράλληλα στη λίστα βρίσκονται ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, με την περιουσία του το 2024 να διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. δολάρια και το 2025 να αναρριχάται στα 3,7 δισ. δολάρια. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι έμπορος μετάλλων που από το 1993 εργαζόταν στην Marc Rich πριν την εξαγορά και μετονομασία της σε Glencore, από την οποία αποχώρησε το 2018, δημιουργώντας πια πλέον ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με έμφαση στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τον τραπεζικό τομέα
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. Eίναι το πρώτο από τα τρία παιδιά του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού, ζει μόνιμα στο Παρίσι και ως άνθρωπος συχνά χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως «μυστικοπαθής». Πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες από τη ζωή του παραμένουν κρυφές.
Η οικογένεια Λάτση είναι μια από τις ισχυρότερες εξοπλιστικές και εεπιχειρηματικές δυναστείες του κόσμου. Ο Σπύρος Λάτσης είναι τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς. Ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία. Η Μαριάννα Λάτση είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και κοσμική ενώ με όχημα το Family Office το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί σημαντικές επενδύεις σε startups, τεχνολογία και real estate. Η Μαργαρίτα Λάτση είναι επιχειρηματίας και είχε παντρευτεί τον Γιώργο Κατσιάπη ο οποίος πέθανε το 2018.
Η Άννα Αγγελικούση μαζί με την οικογένειά της, είναι πίσω από τον Όμιλο εταιρειών Alpha Bulkers, Pantheon Tankers. Η oικογένεια Μαρτίνου αποτελεί παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη: Ο Κωνσταντίνος είναι ιδιοκτήτης της Thenamaris, με στόλο 95 πλοίων, o Ανδρέας διευθύνει την Minerva Marine με στόλο 71 τάνκερ και ο Θανάσης «τρέχει» την Eastern Mediterranean Maritime, με στόλο 77 τάνκερ.
Ο Ελληνορώσος Ιβάν Σαββίδης ξεκίνησε από τον τομέα του καπνού, ενώ έχει αναπτύξει δράση και στο ποδόσφαιρο όντας πρόεδρος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το 2014, απέκτησε έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής μαζί με το ξενοδοχείο Ξενία, ενώ τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το deal με την Σουρωτή, που ζει το αμερικανικό όνειρο μέσω της Amazon. Συμμετείχε στην εξαγορά του 67% του ΟΛΘ, ενώ με 205 εκατ. ευρώ απέκτησε το ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς. Στο μιντιακό πεδίο, έχει το κανάλι OPEN, όπως το Έθνος και την Ημερησία.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι πρόεδρος και CEO της Metlen Energy & Metals, που ίδρυσε το 1990, η οποία πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ EBITDA στα 1,080 δισ. ευρώ το 2024. Ο κ. Μυτιληναίος είναι επιπροσθέτως επικεφαλής της Eurometaux και κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Το 2019 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ελέγχει της ναυτιλιακές του Delta Tankers και Marmaras. Ο «Double D» της παγκόσμιας ναυτιλίας, μαζί με την οικογένειά του έχουν επιχειρηματική δράση και στον τομέα του real estate ενώ επένδυσε πακτωλό χρημάτων στο μεγαλύτερο φιλέτο της Αττικής Ριβιέρας. Έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τη δημοσιότητα.
Η εικόνα διεθνώς
Σχεδόν το 1/3 της φετινής λίστας προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν μακράν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, διαθέτοντας το ιστορικό υψηλό με 902 Αμερικανούς ζάμπλουτους, με συνολική περιουσία 6,8 τρισ. δολαρίων. Η Κίνα κατέκτησε το «ασημένιο μετάλλιο» με 450 μεγιστάνες, το net worth των οποίων προσμετράται σε 1,7 τρισ. δολάρια. Η Ινδία συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, με 205 «Μίδες» και πλούτο 941 δισ. δολαρίων, ενώ η Γερμανία κατέλαβε την 4η θέση με 171 οικονομικά ισχυρούς και 793 δισ. δολάρια, με 5η την Μόσχα όπου 140 Ρώσοι ολιγάρχες κρατούν 580 δισ. δολάρια. Καναδάς (#6 με 76 άτομα και 359 δισ. δολάρια), η Ιταλία (#7 με 74 άτομα και 339 δισ. δολάρια), το Χονγκ Κονγκ (#8 με 66 άτομα και 335 δισ. δολάρια), η Βραζιλία (#9 με 56 άτομα και 212 δισ. δολάρια) και η Βρετανία