Το μήνυμα πως «υπάρχει μόνο ένας πλανήτης» στέλνουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, σήμερα, 22 Απριλίου, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.
Η πρώτη Ημέρα της Γης έγινε γεγονός το μακρινό πλέον 1970, όταν ο Αμερικανός γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών και περιβαλλοντολόγος Γκέιλορντ Νέλσον «συμμάχησε» με τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ντένις Χέιζ για να οργανώσουν μια διαδήλωση ευαισθητοποιήσεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.
Εκείνη την πρώτη Ημέρα της Γης βγήκαν στους δρόμους πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
Μέχρι το 1990, όμως, η Ημέρα της Γης ήταν μια εκδήλωση που γιορτάζονταν από περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα;
Στο ερώτημα αυτό απαντά στο CNN Greece ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού «EARTHDAY» Έινταν Σάρον, «η Ελλάδα σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς από το 2023 παράγει πάνω από το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές -δηλαδή ηλιακή και αιολική ενέργεια-, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της τον άνθρακα και το φυσικό αέριο».
Την ίδια ώρα, όμως, όπως συμπληρώνει ο ίδιος «η χώρα αντιμετωπίζει για την εξεύρεση λύσεων ως προς την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας για τη διαχείριση της διαλείπουσας φύσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής της παραγωγής».
«Η χώρα, επίσης, παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο, εγείροντας ανησυχίες για την ενεργειακή ανεξαρτησία εν μέσω αστάθειας των παγκόσμιων αγορών» διευκρινίζει.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, ωστόσο, υπογραμμίζει ο ίδιος «η Ελλάδα τοποθετείται ως ηγέτης της πράσινης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σχέδια εξαγωγής καθαρής ενέργειας στην ήπειρο και μετατροπής των νησιών της σε πρότυπα βιώσιμης διαβίωσης».
Η πρωτοβουλία τους σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος καθώς το 1990 απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και σήμερα συμμετέχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι όλων των ηλικιών σε σχεδόν 200 χώρες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.