Ως ένα «δεύτερο γονιδίωμα» χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το ανθρώπινο μικροβίωμα — η κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που κατοικούν κυρίως στο έντερο. Όπως αποδεικνύει νέα μελέτη από τη Βρετανία, ο τύπος του μικροβιώματος που διαμορφώνεται στις πρώτες επτά ημέρες μετά τη γέννηση, μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την υγεία του παιδιού έως και τα δύο του έτη.
Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της: Σύνδεση μικροβιώματος με λιγότερες νοσηλείες
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe, βασίστηκε σε δείγματα από 1.082 βρέφη στη Μεγάλη Βρετανία και ανέδειξε πως όσα αποκτούν συγκεκριμένους τύπους «καλών» βακτηρίων – κυρίως Bifidobacterium longum και B. breve – παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Τα ευρήματα συνδέονται με το είδος του τοκετού, καθώς φαίνεται ότι τα βρέφη που γεννιούνται φυσιολογικά αποκτούν ευκολότερα αυτό το ευεργετικό μικροβιακό προφίλ. Η διαφορά εξαλείφεται γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής, υποδεικνύοντας ένα παράθυρο παρέμβασης.
Το μικροβίωμα ως εργαλείο πρόληψης και κοινωνικής ανθεκτικότητας
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ενισχύει τη θέση ότι η προληπτική φροντίδα της υγείας ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και μπορεί να μειώσει το συνολικό υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα των ασθενειών. Η στοχευμένη ενίσχυση του μικροβιώματος με προβιοτικά και πρεβιοτικά, αναδεικνύεται σε πιθανή παρέμβαση χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης για τα εθνικά συστήματα υγείας.
Όπως υπογραμμίζει η Dr. Cristina Garcia-Mauriño από το University College London, τα επόμενα βήματα αφορούν τον εντοπισμό των συγκεκριμένων βακτηρίων που σχετίζονται με καλύτερη έκβαση στην παιδική υγεία, με σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων διατροφικής υποστήριξης και φροντίδας για ευάλωτους πληθυσμούς.
Βιώσιμη υγεία από τη γέννηση
Η ενίσχυση του μικροβιώματος στην αρχή της ζωής δεν αφορά μόνο την ατομική υγεία, αλλά και τη μακροπρόθεσμη κοινωνική βιωσιμότητα. Η μείωση των νοσηλειών σε βρέφη και νήπια μεταφράζεται σε λιγότερες πιέσεις στα νοσοκομεία, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υγειονομικού τομέα και ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις δημόσιας υγείας.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Nigel Field, συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος Microbes, Milk, Mental Health and Me, στόχος είναι η ανάπτυξη πολιτικών που θα επιτρέψουν σε κάθε παιδί να ξεκινήσει τη ζωή του με τις καλύτερες δυνατές μικροβιακές «βάσεις».