Η κλιματική αλλαγή παύει πλέον να είναι μια αφηρημένη οικολογική απειλή και μετατρέπεται σε σαφή οικονομικό παράγοντα, ικανό να επηρεάσει βασικούς δείκτες όπως ο πληθωρισμός και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Σύμφωνα με τον Φρανκ Έλντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι «πολύ σημαντική για να αγνοηθεί».
Ο Έλντερσον, μιλώντας σε δηλώσεις που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο καλοκαίρι του 2022, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 0,4 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ παρατηρήθηκε και μετρήσιμη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία. Η σύνδεση, λοιπόν, ανάμεσα στην κλιματική αστάθεια και τον πληθωρισμό καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής.
Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική οικονομική σταθερότητα και, κατ’ επέκταση, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΚΤ, όπως τονίζει ο Έλντερσον, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενσωμάτωσης των κλιματικών κινδύνων στις μακροοικονομικές προβλέψεις και στην εποπτεία των τραπεζών, ιδίως εκείνων που θεωρούνται συστημικά σημαντικές.
«Πρέπει να εμβαθύνουμε στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όχι μόνο για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ανάγκη για επιστημονική έρευνα, αξιόπιστη πληροφόρηση και διαφανή αξιολόγηση των κινδύνων είναι επιτακτική.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις κλιματικές παραμέτρους κάθε φορά που σχεδιάζει νέα εργαλεία πολιτικής ή αναλύει την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. «Η παράβλεψη του κλιματικού παράγοντα συνεπάγεται και την παράβλεψη σημαντικών διαστάσεων του πιστωτικού κινδύνου – ιδίως για τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ή κλάδους που πλήττονται ήδη από την κλιματική αποσταθεροποίηση», καταλήγει.
Η σύνδεση της οικονομικής πολιτικής με τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά προϋπόθεση για τη σταθερότητα της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες.