Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασε η θερμοκρασία της θάλασσας στη δυτική Μεσόγειο, με τη γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία να καταγράφει 26,04°C στις 30 Ιουνίου — ρεκόρ για τον μήνα και σχεδόν 2°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020.
Σε περιοχές όπως η Κυανή Ακτή και η Κορσική, η απόκλιση αγγίζει ακόμα και τους +5°C, σηματοδοτώντας ένα πρώιμο, παρατεταμένο κύμα θαλάσσιου καύσωνα που ήδη απειλεί τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.
«Η Μεσόγειος δεν “επαναφέρει το ρολόι” — θερμαίνεται σταθερά όλο τον χρόνο», προειδοποιεί ο ωκεανογράφος Τιμπό Γκιναλντό από το Météo-France/CNRS. Οι θαλάσσιοι καύσωνες, κάποτε σπάνιοι, εμφανίζονται πλέον τέσσερις φορές τον χρόνο, προκαλώντας διαταραχές στην αναπαραγωγή ειδών και κινδύνους μαζικής εξαφάνισης για οργανισμούς όπως οι αχινοί και τα κοράλλια.
Η τροπικοποίηση της Μεσογείου επιβεβαιώνεται από την παρουσία 1.200 νέων ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με συνέπειες στη διατροφική αλυσίδα, την αλιεία, τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο, μεταβάλλει τις περιβαλλοντικές ισορροπίες και πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τροπικές νύχτες και οι έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.
Η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 0,4°C ανά δεκαετία – ένας ρυθμός που υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο και θέτει κρίσιμο ερώτημα: Πώς μπορεί η περιοχή να διασφαλίσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς να χάσει τη φυσική της ταυτότητα;