Σημαντικά ευρήματα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζονται μέσα από νέα μελέτη με βάση τις απόψεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η έρευνα καταγράφει ανησυχητικά ποσοστά εργασιακού στρες, ψυχολογικής πίεσης και περιστατικών παρενόχλησης, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις δομικές αδυναμίες της εγχώριας αγοράς εργασίας.
Εργασιακή ένταση και άγχος
Το 73% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπό αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Το 87% αναφέρει ότι βιώνει άγχος στη δουλειά του, ενώ το 51% θεωρεί πως η πίεση επηρεάζει σημαντικά την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή.
Παρενόχληση και εκφοβισμός
Περίπου 1 στους 10 εργαζομένους δηλώνει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης ή εργασιακού εκφοβισμού. Οι πιο συχνοί προσδιοριστικοί παράγοντες είναι:
Ηλικία (36%)
Φύλο (27%)
Σεξουαλικός προσανατολισμός (10%)
Εθνικότητα (7%)
Κοινωνικά πρόσημα και εκπαιδευτικό επίπεδο
Τα υψηλότερα ποσοστά παρενόχλησης καταγράφονται σε εργαζομένους με μεταπτυχιακές σπουδές (16%) και επαγγελματική κατάρτιση (15%). Ειδικοί τομείς με αυξημένα ποσοστά είναι οι επιστημονικές, υγειονομικές και τεχνικές δραστηριότητες.
Δομική διάσταση των φαινομένων
Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Αντανακλούν βαθιές κοινωνικές και θεσμικές ανισότητες, τη διάβρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την οργανωσιακή κουλτούρα εξουσίας.
Η ποιότητα της εργασίας είναι θεμελιώδες στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη σωματική και ψυχική υγεία, την ισότητα, και τη συνοχή της κοινωνίας.