Αργά αλλά και βασανιστικά για τους γονείς αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για το πως εθίζονται τα μικρά παιδιά στις οθόνες.
Το ψηφιακό «μεγάλωμα» των παιδιών εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από όσους διαφαίνονταν.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες αλλά και την γνώμη κορυφαίων επιστημόνων, ο εθισμός στην οθόνη αλλοιώνει τη σκέψη των παιδιών και δυστυχώς η διαπιστωμένη πρόωρη επαφή τους με το κινητό και το τάμπλετ – που ξεκινάει πριν από το σχολείο- μόνο κακά μαντάτα φέρνει. Οι ειδικοί της εκπαίδευσης και της παιδικής υγείας βλέπουν ήδη τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην πρόσληψη της γνώσης και τη συγκέντρωση
Το ότι το φαινόμενο σαρώνει όλο τον αναπτυγμένο κόσμο , αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας πανδημίας. Η εικόνα των παιδιών μπροστά στις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ από πολύ μικρή, ακόμη και τη βρεφική ηλικία είναι δραματικά οικεία για όλους μας.
Παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι αρχίζουν ήδη να διαπιστώνουν τις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλεί η ψηφιακή ζωή των παιδιών.
Οι συσκευές αυτές παρέχουν διαρκές και έντονο ερέθισμα που δεν αφήνει τα παιδιά δίνουν οι συσκευές, είναι πια πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν σε κάτι άλλο. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν έχει αλλάξει, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία, και όταν δεν είναι «συνδεδεμένοι» παραπονιούνται πως βαριούνται.
Τα παιχνίδια στους υπολογιστές είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να δημιουργούν εξάρτηση στον χρήστη τους. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως παρέχουν άμεση ανταμοιβή, όπως π.χ. η ντοπαμίνη, και επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου», λένε χαρακτηριστικά διακείμενοι επιστήμονες