Οι επίσημοι απολογισμοί νεκρών είναι απίστευτα χαμηλοί και ορισμένοι ανησυχούν ότι νέες παραλλαγές μπορεί να μην εντοπιστούν doi: 10.1126/science.adg5273.
Ο ΠΟΥ θεωρεί πως η Κίνα δεν παρουσιάζει τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας της νόσου Covid. https://edition.cnn.com/…/china-covid…/index.html
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απόφαση της Κίνας να τερματίσει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19 είχε καθυστερήσει πολύ. Πριν ένα μήνα η Κίνα απέσυρε απότομα σχεδόν όλους τους ελέγχους μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της, μια χαλάρωση της οικονομίας και την ακραία μεταδοτικότητα των τελευταίων παραλλαγών του ιού που κατέστησαν αβάσιμη την προσκόλληση στη μηδενική πολιτική. Τώρα, ο SARS-CoV-2 έχει έναν ανοιχτό πεδίο μπροστά του: έναν πληθυσμό με πολύ χαμηλά επίπεδα μόνιμης ανοσίας.
Ειδικότερα, η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ανοσίας και παραλλαγές με υψηλή μεταδοτικότητα (όπως η Ο5), αλλά και στο γεγονός ότι δεν φρόντισαν να εμβολιάσουν ούτε με τα κινέζικα εμβόλια τα άτομα ηλικίας πάνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια mRNA, αλλά κυρίως τα αντιικά Δυτικά φάρμακα και μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού.
Τα μοντέλα που προέβλεπαν ένα τεράστιο κύμα μόλυνσης και θανάτων εάν η Κίνα τερμάτιζε την πολιτική μηδενικό COVID φαίνεται να ήταν σωστά. Δημοσιεύματα του Τύπου και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνούν τη χωρητικότητα, με πλήθη ασθενών σε αναπηρικά καροτσάκια στους διαδρόμους νοσοκομείων. Τα κρεματόρια είναι κατακλυσμένα, ενώ καίγονται νεκροί σε αυλές.
Ο επίσημος αριθμός θανάτων της Κίνας από τον COVID-19 θεωρείται ευρέως γελοία χαμηλός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, ως παράδειγμα, ανέφερε ως αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 35.000 άτομα — ένα κλάσμα του επίσημου αριθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, στοιχεία που διέρρευσαν υποδηλώνουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα: Υπολογίζεται ότι σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα -περίπου το 18% του πληθυσμού- μπορεί να έχουν κολλήσει κορωνοϊό τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου. Και ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι ένα σχέδιο γονιδιωματικής παρακολούθησης που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα δεν έχει τη δύναμη να ανιχνεύσει νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 που προκύπτουν καθώς ο ιός εξαπλώνεται στο ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ειδικότερα, 3 νοσοκομεία σε διαφορετικές πόλεις σε καθεμία από τις 31 επαρχίες και περιφέρειες της Κίνας υποτίθεται ότι θα προσδιορίζουν την αλληλουχία του RNA από 15 εξωτερικούς ασθενείς, 10 σοβαρές περιπτώσεις και όλους τους θανάτους κάθε εβδομάδα. Φοβάμαι ότι [αυτό] το μέγεθος του δείγματος είναι πάρα πολύ μικρό. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματική γονιδιωματική επιτήρηση απαιτεί αλληλούχιση του RNA περίπου 0,5% των περιπτώσεων.
Η Ελλάδα αναλύει πάνω από 500 δείγματα εβδομαδιαία.
* O Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – email: triant@bio.auth.gr