Η αύξηση του κόστους κατασκευής, η ενίσχυση των τιμών πώλησης/αντιπαροχής οικοπέδων, η μεγάλη ζήτηση και η μικρότερη προσφορά, η πορεία των στεγαστικών δανείων και του τουρισμού, ο πληθωρισμός και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανάμεσα στους λόγους που τονώνουν την ελληνική κτηματαγορά και ανεβάζουν τις τιμές στα ακίνητα. Οι προβλέψεις μάλιστα για το 2023 κάνουν λόγο για μια συνέχιση αυτής της τάσης.
Ειδικά οι μηδαμινές αυξήσεις στους τόκους καταθέσεων, ακόμα και των προθεσμιακών, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, οδήγησε πολλούς στη λύση της κτηματαγοράς για ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.
Η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει συσσωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 έως και σήμερα κατά 40% έως 44% στην Αττική, 30%-32% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις μεγάλες πόλεις κυμαίνεται στο 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το γ’ τρίμηνο του έτους ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 11,2%.
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με τους 6+1 λόγους για τους οποίου αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2022 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 διαμορφώθηκε στο 9,8% και 10,1%, ενώ για το 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6%. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία η αύξηση των τιμών για το 2022 διαμορφώνεται στο 10,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, οι τιμές των νέων ακινήτων (έως 5 ετών) αυξήθηκαν εντονότερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα παλαιά (11,4%, έναντι 9,6%), ενώ η ετήσια άνοδος των τιμών ήταν υψηλότερη στην Αθήνα (12%), έναντι της Θεσσαλονίκης (10,6%), των άλλων μεγάλων πόλεων (9,4%) και των λοιπών περιοχών (7,5%).