Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει ταχύτατα τον κόσμο της εργασίας, οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται δυσανάλογα από τις αλλαγές αυτές, ιδιαίτερα σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), έως και το 96% των θέσεων εργασίας που καταλαμβάνονται παραδοσιακά από γυναίκες αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά — σε αντίθεση με μόλις 3,5% των αντίστοιχων ανδρικών θέσεων.
Η έκθεση δεν προβλέπει μαζική απώλεια θέσεων, αλλά ριζικό μετασχηματισμό τους. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν διοικητικές και υποστηρικτικές εργασίες, όπως η γραμματειακή υποστήριξη, όπου τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλάβουν σημαντικό μέρος των καθηκόντων. Παράλληλα, τομείς όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο κλάδος του λογισμικού βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο αυτής της τεχνολογικής μετάβασης.
Οι ειδικοί της ILO επισημαίνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία παραμένει απαραίτητη, αλλά τα καθήκοντα μεταβάλλονται και απαιτούν νέες δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν αντικαθιστά απλώς τον άνθρωπο, αλλά επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους να προσεγγίσουν την AI όχι ως απειλή, αλλά ως εργαλείο για ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθεί ισόρροπα και δίκαια. Η επόμενη φάση της ψηφιακής επανάστασης δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική. Οφείλει να στηριχτεί σε ένα μοντέλο κοινωνικά βιώσιμο, που δεν αφήνει πίσω του ούτε φύλο, ούτε επάγγελμα, ούτε γενιά.