Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις προκλήσεις όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να διατηρήσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Από το 2021, η ανάπτυξη της ΑΕΠ στην Ελλάδα ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τις προβλέψεις να δείχνουν συνέχιση αυτής της δυναμικής.
Σύμφωνα με τη DBRS, αυτή η εξέλιξη οφείλεται τόσο στην ανάκαμψη οικονομίας ύστερα από πολυετή ύφεση, όσο και στη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών, αποτέλεσμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρυθμίσεων.
Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν στραφεί περισσότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ η εξάρτηση από την κατανάλωση που βασίζεται σε δανεισμό έχει μειωθεί. Παράλληλα, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.
Η Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει τρία προγράμματα προσαρμογής μεταξύ 2010 και 2018, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά της, ενίσχυσαν τη δημοσιονομική της θέση και συνέβαλαν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παρά τη θετική πορεία της οικονομίας, το παγκόσμιο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας δημιουργεί νέες προκλήσεις που απαιτούν συνεχή προσαρμογή και αντοχή.
«Η περαιτέρω ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη στρατηγική αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνει η Σπυριδούλα Τζίμα, Vice Presidents στη DBReS.
Το 2023, η ελληνική οικονομία σημειώνει ανάπτυξη 2,3%, ενώ το 2024 έχει ξεπεράσει το 2%, στηριζόμενη στην ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Αν και ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός, η Ελλάδα φαίνεται πως θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, υποβοηθούμενη από την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο καθίσταται αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.