Παρά τις αντιδράσεις για τους αυστηρούς «πράσινους» κανονισμούς της Ε.Ε., η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD) προχωρά, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο με βάση τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα (ESRS).
Στο μεταξύ, αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών δείχνει πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από ονόματα όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο Όμιλος ΟΤΕ και η Eurobank. Ωστόσο, ο προβληματισμός γύρω από τη λειτουργία του ESG εντείνεται.
Αυτό που ξεκίνησε ως στρατηγική υπεύθυνης ανάπτυξης, συχνά καταλήγει σε άσκηση εντυπώσεων, με αξιολογήσεις και επαληθεύσεις να υπερισχύουν της ουσίας. Οι επιχειρήσεις, αντί να χτίζουν μακροπρόθεσμη αξία, εγκλωβίζονται σε μηχανισμούς συμμόρφωσης, χάνοντας την επαφή με τον κοινωνικό τους ρόλο.
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι checklist. Είναι επένδυση σε ανθρώπους, περιβάλλον και οικονομική ανθεκτικότητα. Και αυτό ακριβώς απαιτείται σήμερα: αλλαγή κουλτούρας, όχι απλώς αλλαγή κανονισμών.