Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ «τσεκάρουν» τα τηλέφωνά τους, κατά μέσο όρο, 344 φορές την ημέρα – μία φορά κάθε τέσσερα λεπτά – και περνούν σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα στις συσκευές τους συνολικά. Το πρόβλημα για πολλούς από εμάς είναι ότι μια γρήγορη εργασία που σχετίζεται με το τηλέφωνο οδηγεί σε έναν γρήγορο έλεγχο των ροών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια ατελείωτη κύλιση («scrolling»).
Αυτές οι συσκευές έχουν γίνει ένα απαραίτητο πολυεργαλείο που μας βοηθά να «τρέχουμε» τη ζωή μας. Αλλά αλλάζουν επίσης τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας; Ιδού η απορία.
Ο συντάκτης της ιστοσελίδας BBC Future γράφει:
«Όπως πολλοί από εμάς, ξοδεύω πάρα πολύ χρόνο στο τηλέφωνό μου. Και, όπως πολλοί από εμάς, συχνά νιώθω ένοχος γι’ αυτό το γεγονός.
Μερικές φορές, θα το αφήσω στην άλλη άκρη του σπιτιού ή θα το σβήσω, για να το χρησιμοποιήσω λιγότερο. Όμως, είναι πολλά πια αυτά που μπορώ να κάνω πιο αποτελεσματικά μόνο μέσω τηλεφώνου. Πληρώνοντας έναν λογαριασμό. Κανονίζοντας ραντεβού για καφέ με έναν φίλο. Στέλνοντας μήνυμα σε μέλος της οικογένειας που ζει μακριά. Μαθαίνοντας για τον καιρό. Ή καταγράφοντας την ιδέα μιας ιστορίας, κάνοντας λήψη φωτογραφίας ή βίντεο, δημιουργώντας άλμπουμ φωτογραφιών, κάνοντας ακρόαση podcast, φόρτωση οδηγιών οδήγησης, γρήγορο υπολογισμό, ενεργοποίηση ενός φακού. Τηλέφωνο, τηλέφωνο, τηλέφωνο.
Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο πιο χρήσιμα γίνονται τα τηλέφωνά μας, τόσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο ανοίγουμε νευρικές οδούς στον εγκέφαλό μας που οδηγούν στο να σηκώνουμε τα τηλέφωνά μας για οποιαδήποτε εργασία έχουμε – και τόσο περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να ελέγξουμε το τηλέφωνό μας ακόμα και όταν δεν χρειάζεται».
Πέρα από τις ανησυχίες για συγκεκριμένες πτυχές του είναι και η γενικευμένη απορία τι κάνουν στον εγκέφαλό μας και πόσο αυξάνεται η εξάρτησή μας από αυτές τις συσκευές. Είναι όλα άσχημα για εμάς ή υπάρχουν και κάποια θετικά;
Στο ίδιο άρθρο του ΒΒC Future διαβάζουμε πως η απλή εγγύτητα ενός τηλεφώνου, φαίνεται, συμβάλλει στη «διαρροή εγκεφάλου». Ο εγκέφαλός μας μπορεί υποσυνείδητα να εργάζεται σκληρά για να εμποδίσει την επιθυμία να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας
Επίσης η μόνη «διόρθωση», που βρήκαν οι ερευνητές, ήταν η τοποθέτηση της συσκευής σε ένα εντελώς διαφορετικό δωμάτιο».