Η τελευταία έρευνα της Morningstar Sustainalytics, τιτλοφορείται « Voting on ESG: A Gap Becomes a Gulf», θέλοντας να καταδείξει ότι η ψαλίδα υποστήριξης των ESG πλέον έχει ανοίξει για τα καλά, με σημαντικές διαφορές ταχύτητας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. . Η έρευνα αντλεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων ψηφοφορίας πληρεξουσίων (proxy voting database) της Morningstar και αναλύει 20 μεγάλους αμερικανικούς διαχειριστές κεφαλαίων (όπως BlackRock, Vanguard, J.P. Morgan, State Street κ.ά.) και 15 ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες (όπως Allianz GI, Amundi, BNP Paribas, Schroders κ.ά.). Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν μία ανησυχητική πτώση της υποστήριξης των ESG στις ΗΠΑ, με μερικές μόνο εξαιρέσεις από «πράσινα» αμερικανικά funds με μεγάλη ιστορία, ενώ αντίθετα, καταδεικνύεται η αμετάκλητη δέσμευση των ευρωπαϊκών εταιριών στις βιώσιμες επενδύσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη των ESG προτάσεων από 20 μεγάλους αμερικανικούς διαχειριστές κεφαλαίων έπεσε στο 31% το 2024, από 54% το 2021. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, οι αμερικανικές εταιρείες υποστήριξαν λιγότερο τα περιβαλλοντικά ψηφίσματα (28%) σε σχέση με τα κοινωνικά (32%). Ωστόσο 308 αμερικανικά βιώσιμα funds εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις ESG προτάσεις σε ποσοστό 60-70%, αρκετά υψηλότερα από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.
Η γενική εικόνα πάντως δείχνει ότι το μέσο επίπεδο υποστήριξης για τέτοιου είδους ψηφίσματα μειώθηκε στο 39% το 2024, από 49% το 2022.
Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές, όπως οι BlackRock, J.P. Morgan και Vanguard, μείωσαν δραστικά την υποστήριξή τους στα ESG ψηφίσματα. Η Vanguard, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μη στηρίξει κανένα τέτοιο ψήφισμα το 2024, δείχνοντας μια σαφή στροφή στην επενδυτική στρατηγική της.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, οι 15 μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί διαχειριστές κεφαλαίων διατηρούν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα υποστήριξης στα ESG ψηφίσματα. Η μέση υποστήριξή τους ξεπερνά το 95%, με εταιρείες όπως οι BNP Paribas, Amundi, HSBC και Robeco να υποστηρίζουν σχεδόν όλα τα σχετικά ψηφίσματα. Επίσης, η Norges Bank αύξησε την υποστήριξή της στο 84% το 2024 (από 78% την προηγούμενη τριετία), ενώ η Schroders μείωσε τη στήριξή της στο 89% (από 95%), αν και το επίπεδο παραμένει πολύ υψηλό.
Προφανώς, αυτή η διαφορά δυναμικού μπορεί να εξηγηθεί αν την διαχωρίσουμε σε τρεις πυλώνες: Ρυθμιστικό Περιβάλλον, Πολιτικές Πιέσεις, και Επενδυτική Κουλτούρα. Η Ένωση έχει ταυτόχρονα αυστηρότερη νομοθεσία, αλλά και μια παγιωμένη προσέγγιση προς τις βιώσιμες επενδύσεις, υποστηρίζοντας τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ μετά και την εκλογή Τράμπ έχουν γυρίσει το τιμόνι προς το γρήγορο κέρδος που επιτάσσει η «M.A.G.A» πολιτική του νέου Προέδρου. Παράλληλα οι εταιρίες, υπό το βάρος της πολιτικής πίεσης υποχωρούν στους τρεις τομείς του ESG προκειμένου να μην βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα», μιας και ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει σαφές ότι θέλει να καθαρίσει κάθε ζωτικό κομμάτι της Αμερικής από οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει woke.
Η έρευνα της Morningstar Sustainalytics λοιπόν, αφενός καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, αφετέρου αναδεικνύει ένα διευρυνόμενο χάσμα στην υποστήριξη των ESG ψηφισμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Στον επόμενο καιρό θα φανεί αν αυτή η απόκλιση θα συνεχιστεί ή αν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε μια πιο φιλική προς τα ESG προσέγγιση στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, καθώς οι αποφάσεις των διαχειριστών κεφαλαίων επηρεάζουν σημαντικά το παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο.