“Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μια βόμβα μιας χρήσης, αλλά μια αργή καταστροφή που καταναλώνει θέσεις εργασίας και πολιτισμό”, έγραφε πριν από λίγους μήνες ο Peter Lewis στον Guardian.
Αλλά και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μάσκ έσπευσε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αγγλία, όπου βρέθηκαν, πριν από λίγες μέρες, 100 και πλέον προσωπικότητες του κλάδου της τεχνολογίας αλλά και παγκόσμιοι ηγέτες, να εκφράσει έντονες ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Θα μας καταστρέψει ή θα μας σώσει η νέα τεχνολογία; Είναι μια πανάρχαια συζήτηση μεταξύ «τεχνολογικά αισιόδοξων» και «απαισιόδοξων της τεχνολογίας» που διαδραματίζεται εδώ και αιώνες καθώς η σταθερή πορεία της ανθρώπινης προόδου προσφέρει νέες τεχνολογίες, από τον τροχό μέχρι το τυπογραφείο και το smartphone.
Μέχρι σήμερα καμμία τεχνολογία δεν κατέστρεψε τον άνθρωπο. Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε πως σε κάθε σημείο καμπής όπως αυτά που προαναφέραμε, η ανησυχία που εκφράζονταν είναι «μήπως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και η καταστροφή πλησιάζει;»
Σήμερα είναι μια τέτοια συζήτηση που διεξάγεται με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για την τεχνητή νοημοσύνη και προς το παρόν οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η ιστορία έχει αποδείξει αμέτρητες φορές ότι «οι μοιρολάτρες έκαναν λάθος».
Με την τυπογραφία η Καθολική εκκλησία του 15ου αιώνα ανησυχούσε ότι η διάδοση πληροφοριών θα υπονόμευε την εξουσία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ορισμένοι διανοούμενοι ανησυχούσαν ότι οι πληροφορίες θα ήταν επικίνδυνες στα χέρια των ψηφοφόρων. Οι συντεχνίες βιοτεχνών αντιτάχθηκαν στον εκδημοκρατισμό των δεξιοτήτων τους μέσω εγχειριδίων.
Αλλά όπως είπαμε η βόμβα είναι βραδυφλεγής και ας μην περιμένουμε απαντήσεις ακαριαία. Όσο κι αν βιομήχανοι, κολοσσοί της τεχνολογίας και πολιτικοί εμφανίζονται ως ένα πανόραμα πολλών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων.