Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση υπογεννητικότητας. Ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 50% την τελευταία δεκαετία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Ελλάδας να μειώνεται και να γερνά. Η κρίση υπογεννητικότητας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι το μεταναστευτικό ρεύμα της προηγούμενης δεκαετίας προς τη χώρα μας δεν ήταν ικανό να αντιστρέψει τους δείκτες της υπογεννητικότητας. Η σχετική αντίστοιχη προβολή στις επόμενες δεκαετίες είναι ακόμη πιο απογοητευτική.
Η υπογεννητικότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα μιας χώρας.
Μείωση του πληθυσμού σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Μικρότερος πληθυσμός σημαίνει λιγότερη εργατική δύναμη και κατανάλωση. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή ο γηραιότερος πληθυσμός σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα άτομα σε παραγωγική ηλικία για να φροντίσουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως η οικονομική ανασφάλεια, η αποξένωση και η μοναξιά.
Σε εθνική κλίμακα, ένας μικρότερος πληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της αμυντικής ισχύος και ικανότητας της χώρας να αποκρούσει με επιτυχία εχθρικές επιθέσεις.
Η υπογεννητικότητα κάτω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα θεωρείται ότι οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού, καθώς δεν επαρκούν οι γεννήσεις για να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη γενιά.
Το σημείο καμπής των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, ξεπεράστηκε το μακρινό 1982 για τη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή οικογενειακή παράδοση, η υπογεννητικότητα έχει υψηλό ποσοστό. Οι παραδοσιακές αξίες και οικογενειακές δεσμεύσεις μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βίωσε μια σοβαρότατη οικονομική κρίση την περίοδο 2008-2018, επηρέασε σημαντικά την υπογεννητικότητα. Οι οικονομικές αναστατώσεις επηρέασαν την ικανότητα των οικογενειών να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό φόρτο που συνδέεται με την ανατροφή παιδιών.
Τέλος η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον εργασιακό χώρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων, καθώς είναι δυσκολότερο για τις οικογένειες να συνδυάσουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.
Γνωρίζετε ότι:
- Το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας που καταγράφηκε ποτέ ήταν στο Μονακό το 1993, όταν το συνολικό ποσοστό γονιμότητας ήταν μόλις 0,74 παιδιά ανά γυναίκα.
- Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο είναι ο Νίγηρας, όπου το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι 7,0 παιδιά ανά γυναίκα.
- Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης (2,1 παιδιά ανά γυναίκα) από το 1971.
- Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Κίνα μειώθηκε απότομα από την εισαγωγή της πολιτικής του ενός παιδιού το 1979.
- Στην Ιαπωνία, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας ήταν κάτω από 1,5 παιδί ανά γυναίκα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Γιώργος Καρακούτας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Task.gr με αντικείμενο τη σχεδίαση – κατασκευή ιστοσελίδων και το Digital Marketing.