Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πολιτική της κατά της ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης, εξορθολογίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τους επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς προσφυγής που έχουν στη διάθεσή τους τα θύματα. Η αναθεωρημένη πολιτική βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αξιοποιεί τα ήδη υπάρχοντα, ισχυρά μέτρα πρόληψης της παρενόχλησης. Θεσπίζει επίσης τη θέση του/της «Επικεφαλής εμπιστευτικού συμβούλου», που θα επιβλέπει την πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της παρενόχλησης, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη προβολή της πολιτικής αυτής εντός της Επιτροπής.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση βελτιώνει τις διαδικασίες ευαισθητοποίησης και έγκαιρου εντοπισμού των παραγόντων κινδύνου που ευνοούν την παρενόχληση, καθώς και τις παρεμβάσεις παρευρισκομένων. Βασικό στοιχείο των δράσεων πρόληψης της παρενόχλησης παραμένει η κατάρτιση: όλα τα σημερινά και τα νεοδιοριζόμενα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν επιμόρφωση σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της παρενόχλησης.
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χάν, δήλωσε σχετικά: «Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέση η παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής, ψυχολογική ή σεξουαλική. Για όλους μας, αυτό πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αναθεωρήσαμε την πολιτική της Επιτροπής κατά της παρενόχλησης, φιλοδοξώντας να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Η αναθεώρηση βασίστηκε σε εκτενείς διαβουλεύσεις με το προσωπικό, με τους εκπροσώπους και τα δίκτυά του. Τώρα όμως εναπόκειται σε όλους μας να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας καθημερινά, παντού εντός της Επιτροπής.»
Η καταπολέμηση της παρενόχλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προσπάθειες της Επιτροπής να προαγάγει έναν κόσμο εργασίας που να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και σεβασμό και που να στηρίζει και να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα. Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία της νέας στρατηγικής της Επιτροπής για τουςανθρώπινους πόρους.