Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Microbe αναδεικνύει τη σύνδεση δύο συγκεκριμένων στελεχών του βακτηρίου Escherichia coli (E. coli) με την ανάπτυξη καρκίνων του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι η στόχευση αυτών των στελεχών μέσω εμβολίων ή προβιοτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων και των λοιμώξεων που προκαλούν.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Wellcome Sanger Institute και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, προτείνει νέες στρατηγικές πρόληψης, με έμφαση στη γενετική παρακολούθηση των βακτηρίων και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Πώς το E. coli Σχετίζεται με τον Καρκίνο
Το E. coli αποτελεί συνήθη κάτοικο του ανθρώπινου εντέρου, με τα περισσότερα στελέχη του να είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, δύο στελέχη που παράγουν την τοξική ουσία κολιβακτίνη συνδέονται με την καρκινογένεση, κυρίως στο παχύ έντερο, αλλά και σε άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης. Η κολιβακτίνη προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα στελέχη αυτά είναι πιο διαδεδομένα στις βιομηχανικές χώρες, όπου τα ποσοστά καρκίνων αυτών των τύπων είναι επίσης
Γεωγραφικές Διαφορές στη Συχνότητα Καρκίνου και Στελεχών E. coli
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα στελέχη του E. coli που παράγουν κολιβακτίνη παρουσιάζονται συχνότερα σε βιομηχανικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Αντίθετα, σε χώρες με χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, όπως το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, αυτά τα στελέχη είναι σπάνια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά καρκίνου είναι
Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων εργαλείων πρόληψης, αξιοποιώντας τη δύναμη των εμβολίων, των προβιοτικών και της γενετικής ανάλυσης, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκίνων που σχετίζονται με αυτά τα βακτηριακά στελέχη.
Κυριακή, 18 Μαΐου
:
- Νέο κύμα απολύσεων στη Microsoft – Μειώνεται κατά 3% το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό
- Η γη της Καθολικής Εκκλησίας, η φτώχεια και το περιβάλλον: Η παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και μια νέα αποστολή
- Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας
- Σημαντική επένδυση για το μέλλον της πράσινης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του δικτύου
- Η καρδιά έχει τη δική της ηλικία – και δεν συμβαδίζει πάντα με τη δική σας
- Αύξηση των καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ – Σημαντικά ευρήματα νέας μελέτης
- ESG και νομικά ρίσκα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε απλοποίηση και λογοδοσία
- Ενισχύεται η αντιπυρική θωράκιση της χώρας – Προσλήψεις, νέα μέσα και αυξημένη συνεργασία με τους δήμους
- Ψηφιακό εργαλείο φέρνει επανάσταση στη βιωσιμότητα της μόδας: Αξιολόγηση περιβαλλοντικού αντίκτυπου με ένα κλικ
- Τα πιο πράσινα μπαλκόνια της Αθήνας διεκδικούν ψήφο και διάκριση – Ο διαγωνισμός που φέρνει το πράσινο στην πόλη