Ενδέχεται να οφείλεται και στα μοναδικά εντερικά βακτήρια τους. Σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μερικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους — πιθανώς λόγω της μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας των εντερικών βακτηρίων.
Επιδιώκουμε το όνειρο της αιώνιας ζωής. Νηστεύουμε για να παραμείνουμε υγιείς. Και κάθε χρόνο, ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορες θεραπείες για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε ζωντανοί. Κάποιοι όμως γίνονται 100 χρονών μόνοι τους. Γιατί αυτό? Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διερεύνησαν το θέμα.
Γνώριζαν ότι η οικολογία μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να εμπλέκεται στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς επηρεάζει τη συστηματική ανοσοποιητική λειτουργία και την αντίσταση στις λοιμώξεις. Ωστόσο, το γενετικό συστατικό του μικροβιώματος σε διάφορα στάδια της ζωής παραμένει ανεξερεύνητο. Σε άρθρο* παρουσιάζουν χαρακτηρισμό του γονιδιώματος του εντέρου από 195 άτομα, την Ιαπωνία και τη Σαρδηνία.
Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των εντερικών βακτηρίων και των βακτηριακών ιών των αιωνόβιων ανθρώπων σε σύγκριση με τα γονιδιώματα του εντέρου των νεότερων ενηλίκων (>18 ετών) και των ηλικιωμένων ατόμων (>60 ετών), είναι αρκετά μοναδικός. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη βιολογική ποικιλότητα τόσο σε βακτήρια όσο και σε βακτηριακούς ιούς στους αιωνόβιους. Η υψηλή μικροβιακή ποικιλότητα συνήθως συνδέεται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Τα βακτηριακά μέλη του αιωνόβιου μικροβιώματος εμφάνισαν αυξημένη δυνατότητα μετατροπής της μεθειονίνης σε ομοκυστεΐνη, του θειικού σε σουλφίδιο και της ταυρίνης σε σουλφίδιο.
Τα άτομα με υγιές εντερικό μικροβίωμα προστατεύονται καλύτερα από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
*Joachim Johansen, et al. (31/5/2023). Centenarians have a diverse gut virome with the potential to modulate metabolism and promote healthy lifespan. Nature Microbiology, 2023; DOI: 10.1038/s41564-023-01370-6
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ