Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του χάσματος γενεών στην εποχή μας είναι η χρήση της τεχνολογίας
Οι νέοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με συνθέτες ψηφιακές συσκευές και διαδικασίες ενώ οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται.
Κι όμως υπάρχει ένας τομέας όπου οι νέοι μένουν πίσω. Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα μετρητά από τους ηλικιωμένους, δείχνοντας τελικά προτίμηση σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής για να κάνουν τις αγορές τους.
Ο λόγος; Πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν τραπεζικό λογαριασμό, αφού τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους είτε είναι χαρτζιλίκι από τους γονείς είτε είναι «μαύρα», τα οποία κερδίζουν από τη –συχνά– αδήλωτη εργασία τους.
Βέβαια, παρά τη χρήση των μετρητών, η σχέση τους με την τεχνολογία και με το smartphone παραμένει εξίσου στενή, για αυτό στρέφονται στα ψηφιακά πορτοφόλια και γενικώς στις –προσφιλείς σε αυτούς– σύγχρονες μεθόδους πληρωμών (π.χ. Revolut, εφαρμογές ηλεκτρονικής πληρωμής κ.ά.). Αντιθέτως, οι αντιστάσεις των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ως προς τη χρήση των καρτών έχουν τελευταία καμφθεί. Έτσι, εμφανίζονται πιο εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα και το επιλέγουν τελικά ως πρώτο τρόπο πληρωμής.
Έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι τρόποι πληρωμής που προτιμούν οι Έλληνες» δείχνει πως, ως μέσο πληρωμών, τα μετρητά / αντικαταβολή αποτελούν πρώτη προτίμηση για το 21% των νέων ηλικίας 18-24 ετών αλλά και το 18% των νέων ηλικίας 25-34 ετών, την ώρα που στις ηλικίες 55-64 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 16% και στο 13% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.