Κακά μαντάτα για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα επισημαίνει πως στην Ελλάδα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν η 10η ακριβότερη μεταξύ των 31 χωρών-μελών του οργανισμού και η 2η ακριβότερη για τη βιομηχανία. Η είδηση σίγουρα στεναχωρεί τους πολίτες και γεννά ερωτηματικά.
Η έκθεση του ΙΕΑ εξετάζει το διάστημα από το 2017 που παρουσίασε την προηγούμενη έκθεσή του για την Ελλάδα και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στον ενεργειακό τομέα της χώρας στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης, διαπιστώνει ωστόσο ότι απαιτούνται πιο επίμονες δράσεις προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να πετύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Οπως επισημαίνεται, αν και έχει μειώσει το μερίδιό της στα ορυκτά καύσιμα από 91% το 2011 σε 82% το 2021, παραμένει πάνω από το 78% που είναι ο μέσος όρος του ΙΕΑ.
Οι λογαριασμοί ρεύματος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, εξακολουθούν να είναι περίπλοκοι και περιλαμβάνουν χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την ενέργεια, όπως η τηλεόραση και τα δημοτικά τέλη. Ο Οργανισμός συνιστά να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξάλειψής τους από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το μερίδιο της ΔΕΗ, όπως επισημαίνεται, εξακολουθεί να είναι σημαντικό και οι υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύουν τις πιέσεις στους μικρούς προμηθευτές καθώς και τους κινδύνους που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν εκτός αγοράς. Ο Οργανισμός συνιστά επίσης στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης υποχρέωσης για τους λιανοπωλητές να καλύπτουν σημαντικό μέρος των συμβάσεων σταθερής τιμής με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες αντιστάθμισης των κινδύνων.