Κώστας Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών
Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food & Drinks International Expo by Detrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.
Σημειώνεται ότιστο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. «Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
«Φέτος βάζουμε ένα λιθαράκι σε έναν στρατηγικό κλάδο για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, αναφερόμενος στη Food & Drinks by Detrop και σημείωσε πως παρουσιάζει την εικόνα μιας διεθνούς έκθεσης, υπογραμμίζοντας τις συμμετοχές από 19 χώρες.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, χαρακτήρισε τη Food & Drinks την πιο νόστιμη έκθεση τροφίμων και ποτών, μια έκθεση που εξελίσσεται και φιλοξενεί φέτος πολλές καινοτόμες δράσεις, τόσο εντός του εκθεσιακού κέντρου όσο και στην πόλη, αλλά και θεματικές εκδηλώσεις. Σημείωσε δε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με 46 επιχειρήσεις.
Τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα τρόφιμα και ποτά υπογράμμισε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, σημειώνοντας πως στην περιοχή πολλές επιχειρήσεις επενδύουν στο κρασί και το τρόφιμο.
Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει με 10 επιχειρήσεις στην έκθεση Food & Drinks by Detrop, εκφράζοντας την ευχή ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί του χρόνου.
«Η Δυτική Μακεδονία δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την έκθεση» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας πως συμμετέχουν στη Food & Drinks by Detrop 13 επιχειρήσεις από την περιοχή.
Τη σημαντική διάκριση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού UNESCO, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση που απορρέει από αυτή υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. «Πρόκληση για σωστές πρώτες ύλες, για σωστή παρασκευή, σωστό σερβίρισμα, σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και σωστή διατροφή για όλους μας» ανέφερε.
Η Food & Drinks φιλοξενεί 250 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 19 χώρες, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 10:00 με 19:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00.