Η Έρευνα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καταγράφει μια θετική πορεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στο 2024. Η έρευνα διεξάγεται ετησίως από το 2016, σε περίπου 13.000 επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ένα μικρό πρόσθετο δείγμα από τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που συλλέγονται αφορούν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, τις προηγούμενες επενδυτικές δραστηριότητες, τα μελλοντικά σχέδια, τις πηγές χρηματοδότησης, αλλά και τις διάφορες προκλήσεις όπως είναι σήμερα η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η έρευνα δίνει τον «παλμό» για τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας: μεταποίηση, κατασκευές, υπηρεσίες και υποδομές.
Φέτος το 72% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ικανοποιημένο από τις συνολικές τους επενδύσεις για την τελευταία τριετία, ενώ το ένα τέταρτο σκοπεύει να προβεί σε περισσότερες επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Εντονότερη επιθυμία για περισσότερες μελλοντικές επενδύσεις εκδηλώθηκε από τον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος δείχνει μια τάση για γενικότερη ανασυγκρότηση μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις από όλους τους πυλώνες. Αναφορικά με την χρηματοδότηση και εδώ τα ευρήματα είναι θετικά, καθώς τα τρία τέταρτα των επενδύσεων στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν εσωτερικά κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ συνολικά.
Στο πεδίο τώρα της κλιματικής κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν αφενός ότι δεν αισθάνονται επαρκώς θωρακισμένες, αφετέρου ότι η συμμόρφωση και η προσαρμογή δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή (είτε ως άμεση, είτε ως έμμεση επίπτωση), με το 80% αυτών να είναι μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το 42% δηλώνει την επιθυμία αγοράς κάποιου ασφαλιστικού πακέτου για θωράκιση, ποσοστό ακριβώς διπλάσιο από το αντίστοιχο της Ε.Ε. . Ωστόσο, συγκριτικά με την Ένωση περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν την πράσινη μετάβαση ως απειλή κι όχι ως ευκαιρία, με το ελληνικό ποσοστό να είναι 27% έναντι του ευρωπαϊκού, 20%. Τέλος, περίπου το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων (32%), αναφέρουν ότι επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση, σαφώς λιγότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (50%), ενώ στην «κούρσα» της ενεργειακής αποδοτικότητας, τελευταίος έρχεται ο κλάδος των κατασκευών και οι ΜΜΕ στο σύνολό τους. Συνολικά πάντως, οι εγχώριες επιχειρήσεις υπολείπονται στα έργα μετριασμού της κλιματικής κρίσης, τόσο αναφορικά με αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη παραδοθεί, όσο και με τα προγραμματισμένα για το μέλλον.
Στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς περίπου 3 στις 10 αναφέρουν δραστηριότητα το εξεταζόμενο έτος. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται των επιχειρήσεων της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (53% έναντι 74%), συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Από την άλλη, η Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας την Ε.Ε. στην υιοθέτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών!
Κλείνοντας με τα θετικά ευρήματα, οι γυναίκες στις εγχώριες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να γίνουν ανώτερα διοικητικά στελέχη, ή να ανοίξουν μια ιδιόκτητη επιχείρηση. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα ξεπερνάει σαφώς την Ε.Ε., ενώ συγκεκριμένα στις υπηρεσίες, περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων ανήκει σε γυναίκες, ενώ στην ανώτερη διοίκηση οι γυναίκες καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 40%.