Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν απειλεί μόνο την υγεία των πνευμόνων, αλλά και του ήπατος σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Sciences . Οι πληροφορίες για την ανθρώπινη υγεία αποτελούν σοβαρό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δείχνει ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κίνηση των αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και αύξηση της συγκέντρωσης σε αυτό. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην έκθεση ποντικιών σε μικροσωματίδια PM2.5, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στους πνεύμονες και από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας αρνητικά το ήπαρ, το οποίο έχει ρόλο «καθαριστή» του οργανισμού από τοξίνες και επιβλαβή υποπροϊόντα.
Η σύνδεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από τα οχήματα, συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και να υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνίας να επιτύχει μακροπρόθεσμη ευημερία. Η βιώσιμη ανάπτυξη επιδιώκει τη μείωση της ρύπανσης μέσω της μετάβασης σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο φιλικές προς τις μορφές μετακίνησης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Οι συνέπειες για το ήπαρ Η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 επί 12 εβδομάδες οδήγησε σε δημιουργία φλεγμονής και ουλώδους στο ήπαρ των ποντικιών, ενώ επηρεάστηκε και η ηπατική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λιπών στο ήπαρ αυξήθηκαν, με επικίνδυνα λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια και η διακυλογλυκερόλη, να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η συσσώρευση αυτών των λιπών και τοξινών μπορεί να προκαλέσει σε σοβαρές ασθένειες, επιβαρύνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις τοπικές κοινωνίες.
Η ανάπτυξη τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων και η υιοθέτηση πολιτικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, όπως οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και η προώθηση της πράσινης ενέργειας, είναι κρίσιμη για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα μικροσωματίδια PM2.5 μεταφέρουν τοξίνες, όπως τα βαρέα μετάλλα (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο και ψευδάργυρος), που συσσωρεύονται στο ήπαρ και επηρεάζουν τη λειτουργία του. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στα σωματίδια PM2.5 στρέφει τα ανοσοκύτταρα προς το ήπαρ και ενισχύει τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλώδους ιστού σε αυτό. Αυτές οι συνέπειες είναι αρνητικές όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ευημερία των κοινωνιών, επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής.
Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή τη μελέτη είναι ότι αναδεικνύεται ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων μπορεί να έχει επιβλαβείς στην υγεία του ήπατος. Επομένως, η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις στον τομέα της μετακίνησης και της ενέργειας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Ο καθηγητής Hui Chen, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το ήπαρ είναι βασικό για τον μεταβολισμό του οργανισμού και εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση κόπωσης και να προκαλέσει λιπώδη διήθηση του ήπατος και άλλες παθήσεις. Για να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες, είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να προωθηθεί η βιολογική ανάπτυξη, η οποία αρνείται την υγεία του και την προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.