Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) χαρακτηρίζει «ακτινοβόλο» το μέλλον της γεωθερμίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να καλύψει το 15% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό έως το 2050 .
Η γεωθερμία, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που βασίζεται στη φυσική θερμότητα του υπεδάφους και των υπόγειων στρωμάτων της γης, συνεισφέρει σήμερα μόλις 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού . Ωστόσο, ο ΔΟΕ προβλέπει σημαντική αύξηση αυτής της συμμετοχής, εάν συνεχιστεί η πτώση του κόστους υλοποίησης των προγραμμάτων.
Στην πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο «Το Μέλλον της Γεωθερμικής Ενέργειας» , που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (13/12), ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η γεωθερμία θα μπορούσε να παρέχει έως και 800 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας μαζί, έναντι των μόλις 15 γιγαβάτ που παράγει σήμερα.
Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, οι τεχνολογικές παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι τεχνικές εξόρυξης που αναφέρονται στις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου, σε συνδυασμό με καινοτόμες μεθόδους, μπορούν να επεκτείνουν τη χρήση της γεωθερμίας πέρα από τις περιοχές ηφαιστειακής ή τεκτονικής δραστηριότητας.
Η γεωθερμία αποτελεί μια αξιόπιστη και ευέλικτη πηγή ενέργειας, που υπερτερεί έναντι της αιολικής και της ηλιακής ως προς τη σταθερότητα και την απόδοση. Παρά τη δυναμική της, σήμερα είναι η δεύτερη λιγότερο χρησιμοποιούμενη «καθαρή ενέργεια» μετά την υδραυλική ενέργεια των ωκεανών.
Αν και άλλες χώρες έχουν αναπτύξει κανονιστικό για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, μόνο 30 χώρες έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες πολιτικές για τη γεωργία. Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η μείωση των οικονομικών κινδύνων για επενδυτές θα μπορούσε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των γεωθερμικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, τα κόστη παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 80% έως το 2035 , φτάνοντας τα **50 δολάρια ανά μεγαβατώρα