Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διατύπωσε εισαγωγικές παρατηρήσεις στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνδιοργάνωσε μαζί με τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό την εκδήλωση «Καινοτομία για ένα βιώσιμο μέλλον: Συνεργασία για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την απανθρακοποίηση». Διαβάστε τις δηλώσεις της και στις δύο εκδηλώσεις εδώ και εδώ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ εκφώνησε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την Ουκρανία. Διαβάστε την ομιλία του εδώ, καθώς και τις δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση εδώ.
Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε νέα δέσμη χρηματοδότησης ύψους 146 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της στήριξης της ΕΕ προς τον λαό του Αφγανιστάν, ιδίως τις γυναίκες και τα κορίτσια, τις βασικές υπηρεσίες και τα μέσα βιοπορισμού του. Στην παράλληλη εκδήλωση «Επενδύοντας στο μέλλον: Αποδέσμευση βιώσιμης χρηματοδότησης για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», παρουσίασε έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ο οποίος αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, για να βοηθήσει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) να διασφαλίσει ότι περισσότερες γυναίκες και κορίτσια μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα αντισυλληπτικά και σε φάρμακα για τη μητρική υγεία. Διαβάστε την ομιλία της στην εν λόγω εκδήλωση εδώ, καθώς και την εναρκτήρια ομιλία της σε πάνελ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών εδώ.
Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου μίλησε για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και για την αντιμικροβιακή επιστασία κατά τη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με θέμα «Έλεγχος και πρόληψη των λοιμώξεων και Αντιμικροβιακή Επιστασία: Από την πολιτική έως την εφαρμογή στο σημείο της περίθαλψης». Διαβάστε την πλήρη ομιλία της εδώ. Συμμετείχε επίσης σε δείπνο υψηλού επιπέδου που συνδιοργανώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με θέμα «Ο δρόμος από τη Νέα Υόρκη στη Τζέντα» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια πρόκληση της μικροβιακής αντοχής. Η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον συνδιοργάνωσε τον διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή μετάβαση από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), καλώντας τις χώρες να μετατρέψουν άμεσα τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην COP28 στον τομέα της ενέργειας σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο Επίτροπος κ. Βόπκε Χούκστρα μίλησε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Φόρουμ του Bloomberg με θέμα «Αγορές ανθρακούχων εκπομπών».
Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου συμμετείχε σε παράλληλη εκδήλωση για την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών με σκοπό την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου «Μικροβιακή αντοχή και πέραν αυτής».
Στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, και η ΕΕ δεσμεύτηκαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», η οποία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Η διακήρυξη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής απειλής, η οποία ήταν άμεσα υπεύθυνη για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2021, ενώ άλλοι 4,7 εκατομμύρια θάνατοι την ίδια χρονιά οφείλονται εν μέρει σ’ αυτή την αιτία. Οι πολιτικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να λάβουν μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης της πρόληψης, της επιτήρησης, της παρακολούθησης, της χρηματοδότησης, της πρόσβασης, της καινοτομίας και της ενημέρωσης του κοινού.
Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές της εποχής μας και ασκεί σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ευρώπη, η 1 στις 5 βακτηριακές λοιμώξεις είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά, ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. Επιπλέον, η μικροβιακή αντοχή έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ευρώπη, το τρέχον κόστος της μικροβιακής αντοχής εκτιμάται σε 11,7 δισ. ευρώ ετησίως σε απώλεια παραγωγικότητας και δαπάνες για την υγεία.
Σε επίπεδο ΕΕ, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες δημόσιας υγείας, η οποία αντικατοπτρίζεται στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος της υγείας. Τα βασικά μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής περιλαμβάνουν στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών από τον άνθρωπο, κανόνες για τον περιορισμό των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και ενισχυμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση για την πρόληψη της μόλυνσης του εδάφους και του νερού από τα κατάλοιπα αντιβιοτικών.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή πολιτική δήλωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας δέσμευσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, μιας σημαντικής και μεταβαλλόμενης απειλής για την υγεία κάθε ατόμου, κοινότητας και χώρας. Η δήλωση αναδεικνύει το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο. Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις αυτές σε απτές δράσεις και να εντείνουμε την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να καθορίσει την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Η “Ομάδα Ευρώπη”, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, είναι έτοιμη να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.»