Η Ευρωπαϊκή Ενωση εν μέσω μεγάλων διεθνών γεωπολιτικών κρίσεων, πολέμων και πιέσεων της οικονομίας της, που δοκίμασαν τη συνοχή και την προοπτική της, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων.
Αποφάσεις «ήξεις αφίξεις» και άλλες που περισσότερο θύμιζαν ευχολόγια, απέδειξαν ότι χρειάζονται νέες σκέψεις και προτάσεις.
Σ αυτό το μετέωρο βήμα επιφανείς οικονομολόγοι αποδίδουν και τις τάσεις ύφεσης που εκδηλώνονται τον τελευταίο χρόνο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «η ΕΕ δεν θα επιβιώσει χωρίς εμβάθυνση» και ότι «είναι πλέον αναγκαία η έκφραση ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της».
Ο ίδιος προβλέπει μάλιστα ύφεση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μιλώντας σε συνέντευξη, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Financial Times ( FT’s Global Boardroom conference) είπε πως «Είτε η Ευρώπη θα ενεργήσει μαζί και θα γίνει μια βαθύτερη ένωση, ικανή να εκφράσει μια εξωτερική και αμυντική εκτός από τις οικονομικές πολιτικές ή δεν θα επιβιώσει παρά μόνο σαν μια ενιαία αγορά και τίποτε άλλο.»
Η έκκληση Ντράγκι ο οποίος ήταν και πρωθυπουργός της Ιταλίας, έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη ανάλογη τοποθέτηση για «ανάγκη της εμβάθυνσης για την Ευρωπαική Ένωση» της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε εστιάσει περισσότερο στην οικονομική ενοποίηση.
Το λόγο έχουν και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για να κάνουν περισσότερη δουλειά σε νομοθετικό επίπεδο πριν τις επόμενες εκλογές, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην τραπεζική ένωση, στο ψηφιακό ευρώ αλλά και στην ένωση των κεφαλαιαγορών.
Ο χρόνος ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 πυκνώνει και δεν αποκλείονται και άλλες πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και ηγετών κρατών μελών για επίσπευση αυτής της εμβάθυνσης.