Μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας να γλιτώσουμε από τις επιβλαβείς συνεπείς της χρήσης ζάχαρης χτυπά τώρα το καμπανάκι του κινδύνου για τις γλυκαντικές ουσίες και μάλιστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δεν είναι μόνο που δεν βοηθούν, σύμφωνα με έρευνες στην απώλεια βάρους, αλλά και οι υπαρκτοί για ανεπιθύμητες παρενέργειες που οδηγούν σε νόσηση .
Συγκεκριμένα «η στέβια, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και άλλα σύνθετα γλυκαντικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, δεν είναι αθώα» εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ο οποίος στηρίζει τη συγκεκριμένη του σύσταση στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS (γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη) δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.
Επίσης , συμπληρώνει ο ΠΟΥ «μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες».
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών δεν ενδείκνυται διότι οδηγούν, ειδικά τα μικρά παιδιά, σε εθισμό στη γλυκιά γεύση.
Η βιομηχανία τροφίμων στηριζόμενη στο γεγονός ότι η στέβια π.χ. δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη, την εισήγαγε στα τρόφιμα σε υπερβολικό βαθμό