Σε τι οφείλεται η υπέρ μεταδοτικότητα της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοιού;
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την μεταλλαγμένη παραλλαγή B.1.1.7 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19 από εκείνα που έχουν μολυνθεί με άλλες συμβατικές παραλλαγές, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Η Βρετανική μεταλλαγμένη παραλλαγή κορωνοϊού SARS-CoV-2 (παραλλαγής που “προκαλεί ανησυχία” εντοπίστηκε το Φθινόπωρο του 2020 στη Νότια Βρετανία: Ονομασία 20I/501Y.V1, VOC 202012/01) είναι 50% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επειδή η μέση διάρκεια της λοίμωξης είναι 13,3 ημέρες σε σχέση με τις 8,2 ημέρες για τα προηγούμενα στελέχη. ΄Ατομα που έχουν μολυνθεί με το Βρετανικό στέλεχος παραμένουν μεταδότες του ιού για μεγαλύτερο (περίπου 5 ημέρες) χρονικό διάστημα. Η παραλλαγή μέσα σε τρεις μήνες ήταν η επικρατούσα στο Η.Β. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας. Η πρώτη καταγραφή έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 και ήδη –μετά τρεις μήνες- αποτελεί την κυρίαρχη παραλλαγή.
Η μεταλλαγμένη παραλλαγή B.1.1.7 περιέχει 19 μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων 8 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Μία από αυτές, η N501Y, βοηθά τον ιό να συνδέεται πιο στενά με τον κυτταρικό υποδοχέα ACE2. Αποτελέσματα προδημοσίευσης* από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας αποδεικνύουν ότι η υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής προέρχεται κυρίως από τη μετάλλαξη N501Y. Πρόσφατα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να ευθύνεται για 60% περισσότερους θανάτους από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, εξερευνητές διαπίστωσαν** ότι, για κάθε τρία άτομα που πέθαναν τον προηγούμενο μήνα και ήταν θετικά για μια προηγουμένως κυκλοφορούσα ιογενή παραλλαγή, περίπου πέντε πέθαναν μετά τη θετική δοκιμή για την παραλλαγή Β.1.1.7.
Ο κίνδυνος θανάτου επηρεάζεται από την ηλικία;
Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται με την ηλικία και την παρουσία προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας και οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες.
Συμπερασματικά, πρέπει να ακολουθούμε με πολύ μεγαλύτερη σχολαστικά το σχέδιο ΧΑΜ (χρήση μάσκας, απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, καλός εξαερισμός χώρων και αποφυγή πολυσύχναστων κλειστών και ανοιχτών χώρων έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα). Τέλος προέχει ο εμβολιασμός όλων των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων. Αυτά θα οδηγήσουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού.