Με τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση να πλησιάζουν και με την υπομονή του κόσμου απέναντι στα φαινόμενα ακρίβειας αλλά και υστέρησης στα θέματα προστασίας του πολίτη, η κυβέρνηση αναζητά το μείγμα πολιτικής και τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τα «τραύματα» στη σχέση της με τους πολίτες.
Μένουν τρεις εβδομάδες για ακούσουμε τον πρωθυπουργό και νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη από του βήματος της ΔΕΘ όπου παραδοσιακά ανακοινώνεται η κυβερνητική οικονομική πολιτική των προσεχών μηνών.
Ειδικά , σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, τα οποία θα είναι -για μια ακόμα φορά!- «στοχευμένα» και θα αφορούν τις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι οι τιμές σε βασικά είδη και αναγκαία τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 ενώ η τιμή της βενζίνης φλερτάρει πάλι τα 2€ , γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα των μικρομεσαίων οι οποίοι κινδυνεύουν να μεταταγούν στις «ευάλωτες ομάδες. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεσαία τάξη και μάλιστα το πιο αδύναμο τμημα της ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη δυο φορές στη ΝΔ (2019 και 2023).
Το νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον.
Σε ότι αφορά το Market Pass αναμένεται επέκταση για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, θα τις κάνουν όσοι δεν είχαν κάνει πέρυσι και η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα εφάπαξ στο τέλος του επομένου μήνα.
Παράλληλα πάντα είναι ζεστό το θέμα των αντοχών της οικονομίας και η δημοσιονομική σταθερότητα, αφου από αυτήν εξαρτάται η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα αναμένεται να αλλάξουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις εξαγγελίες θα αφορούν :
- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης, τείνει να είναι στα περυσινά επίπεδα.
- Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
- Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
- Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.