Από τη Γερμανία που αν δεν παραπαίει, σίγουρα δεν είναι και στα καλύτερα της σε διαφορές οικονομικές παραμέτρους, έρχονται δυσάρεστα μαντάτα για όλη την Ευρωζώνη.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν μπροστά τους δυσεπίλυτα προβλήματα (ακρίβεια, χρέη, ανάπτυξη κλπ) Το Politicoχαρακτήρισε τον Όλαφ Σολτς «νεκροθάφτη» μιας κυβέρνησης που σπαράσσεται από έντονες διαφωνίες και έριδες μεταξύ των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων αναφέρουν ότι φέτος η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί, μετά την αποκάλυψη ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για το μήνα Αύγουστο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας, δείχνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, ενώ ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών του δείκτη οικονομικού κλίματος Ifo δείχνει ύφεση 1% στο τρίμηνο.
Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν φαινόμενα που προειδοποιούν: Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στη Γαλλία κατά 5,7%, πολύ ταχύτερα από τη μέση πρόβλεψη του 5.4%, κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας.
Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το β’ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, που συνιστά μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εκτιμώμενη, ενώ και η αύξηση των τιμών στην Ισπανία, που χτύπησε ρεκόρ 3μηνίας, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού εξαιτίας της ενέργειας, φέρνει στο τραπέζι την άμεση αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .
Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και η επιβεβλημένη μείωση των δημοσίων δαπανών έφεραν τον περιορισμό της ανάπτυξης και απειλούν με τη δημιουργία ύφεσης, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Bloomberg, προβλέποντας ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία θα γίνουν περισσότερο αισθητές το 2024.
Αν η ύφεση τελικά χτυπήσει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών, ιδιαίτερα δεδομένων και των Ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2024.