Μπορεί αυτό που συμβαίνει σήμερα με την ακρίβεια στη χώρα και που έχει οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία των νοικοκυριών να είναι ένα «τέρας, όπως αρέσκεται να λέει αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουμε επιτήδειους, επίμονους και ευρηματικούς κερδοσκόπους.
Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Τρία πράγματα:
- Αυστηρότατους ελέγχους για την αισχροκέρδεια που να τους νοιώσουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και πρόστιμα που «τσούζουν». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες.
- Χρήση νέων όπλων στη μάχη κατά της ακρίβειας με συνθέτες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν κίνητρα, επιβραβεύσεις, προσφορές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουν μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι.
- Μάχη από πλευράς κυβέρνησης ότι αυτή τη φορά «πήρε ζεστά» την πρωτοβουλία να στηρίξει τους καταναλωτές διότι εδώ και δυο χρόνια η πλειοψηφία του κόσμου σύμφωνα με ευρήματα δημοσκοπήσεων πιστεύει ότι η κυβέρνηση ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει …διακαώς να λυθεί το πρόβλημα της αισχροκέρδειας.
Τούτο θα συμβεί αν σημειωθούν «μικρές νίκες» στα ράφια και κόσμος θα βλέπει μια σταθερή τάση έστω όχι μεγάλων μειώσεων τιμών και λ.χ. η έκπτωση να φύγει από το 5% και να πλησιάζει στο 10%.
Μια πρώτη ένδειξη: Για τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «μόνιμη μείωση τιμής», ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «ο στόχος ήταν να έχουμε 500 προϊόντα. Ήδη χθες ξεπεράσαμε τα 740 προϊόντα από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες. Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1000 διαφορετικά προϊόντα».
Τους επόμενους μήνες και κυρίως στο διάστημα Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς που είναι εποχή βαρόμετρο για τις τάσεις στην αγορά, θα ξέρουμε περισσότερα.