Δουλειά μιας κυβέρνησης είναι η πρόοδος και η ευημερία της χώρας, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια αλλά και η χιλιοτραγουδισμένη από τους πολιτικούς κοινωνική συνοχή. Να κυβερνά δηλαδή μια χώρα χωρίς αποκλεισμένους από την κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω ανέχειας και μορφωτικών ανισοτήτων.
Διότι καλή είναι ανάπτυξη και η ευημερία αλλά καλύτερο θα είναι να ευημερούν αν όχι οι πάντες, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και όχι μόνο οι λίγοι.
Οι συνέπειες της επίμονης και εξοργιστικής, για τους πολίτες της χώρας μας ,ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν πλήττουν εξίσου όλα τα τμήματα του πληθυσμού αλλά ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα που δεν μπορούν να αντέξουν στο κόστος της διαβίωσης.
Το στοιχείο αυτό της «ταξικότητας» είναι που δημιουργεί πολιτικές εντάσεις και ανακατατάξεις στις διαθέσεις των ψηφοφόρων.
Η ακρίβεια είναι πιο «τσουχτερή» στα τρόφιμα που αποτελούν την πιο επείγουσα καθημερινή ανάγκη του κόσμου, η ικανοποίηση της οποίας δεν μπορεί να … αναβληθεί.
Αντιθέτως πιο εύκολα οι φτωχότεροι περικόπτουν δαπάνες για ένδυση, υπόδηση, επισκευές, ποιοτική στέγαση, ακόμα για την υγεία. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Οι ευάλωτοι δεν έχουν ποιότητα ζωής και οι συνθήκες της διαβίωσης χειροτερεύουν γι αυτούς.
Ο φαύλος κύκλος στη μάχη αντιμετώπισης του πληθωρισμού καθρεφτίζεται σε μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που εκτός από τον πληθωρισμό όμως μειώνουν και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν δάνεια με συμφέροντες όρους και συνεπώς εμμέσως συμβάλουν στην αύξηση της ανεργίας. Η ακρίβεια ρίχνει την κατανάλωση και τη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις.
Η οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει λοιπόν αν μακροπρόθεσμα δεν συνδυαστεί με την κοινωνική συνοχή. Γι αυτό η λήψη φορολογικών μέτρων που κλείνουν την οικονομική και κοινωνική ψαλίδα και οδηγούν σε δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου σε συνδυασμό με επενδύσεις σε τομείς κλειδιά της οικονομίας είναι λύσεις που εξετάζουν πολλά κράτη της ΕΕ.
Μόνο ο έλεγχος των τιμών και οι «πολιτικές κατά της ακρίβειας» δεν φτάνουν.