Δεν κατάφερε η Lego να κατασκευάσει τα πλαστικά της τουβλάκια από ανακυκλωμένα μπουκάλια, όπως είχε ανακοινώσει το 2021, ότι θα το πράξει εντός διετίας με σκοπό να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα νέα υλικά που χρησιμοποίησε δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα – αν και ξεκαθάρισε ότι παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» να χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά.
Η Lego κατασκευάζει περίπου 4.400 διαφορετικά τουβλάκια, για πολλά από αυτά χρησιμοποιείται ακρυλονιτριλοβουταδιενικό στυρένιο (ABS), ένα παρθένο πλαστικό που παράγεται από αργό πετρέλαιο. Όπως όμως και πολλές άλλες εταιρείες, η Lego διερευνά εναλλακτικά υλικά αντί για πλαστικό, καθώς η βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους πελάτες.
Το 2021, δήλωσε ότι είχε αναπτύξει πρωτότυπα τουβλάκια από μπουκάλια τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), με την προσθήκη κάποιων άλλων χημικών ουσιών. Η ελπίδα ήταν ότι το υλικό αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα τουβλάκια ώστε να είναι και ανθεκτικά και να διαρκέσουν για πολλές γενιές
Παρ όλη την προσπάθεια η Lego αποκάλυψε ότι μετά από δύο χρόνια δοκιμών, το αποτέλεσα ήταν απογοητευτικό: Η χρήση ανακυκλωμένου ΡΕΤ δεν μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γιατί απαιτούνταν επιπλέον βήματα στη διαδικασία παραγωγής, πράγμα που σήμαινε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερη ενέργεια. Για το λόγο αυτό δήλωσε ότι «αποφάσισε να μην προχωρήσει» στη χρήση αυτού του υλικού αλλά δοκιμάζει και αναπτύσσει τουβλάκια από «μια σειρά εναλλακτικών βιώσιμων υλικών».
Μάλιστα εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο BBC: «Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να κατασκευάζουμε τουβλάκια Lego από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2032. Επενδύουμε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας κατά την τετραετία έως το 2025, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να μεταβούμε σε πιο βιώσιμα υλικά και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 37% έως το 2032».
Η εταιρεία από το 2021 απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα σε θέματα βιωσιμότητας. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Νιλς Κρίστιανσεν, δήλωσε στους Financial Times ότι η παιχνιδοβιομηχανία «δοκίμασε εκατοντάδες και εκατοντάδες υλικά», αλλά δεν μπόρεσε να βρει ένα «μαγικό υλικό» για να λύσει τα ζητήματα βιωσιμότητας.