Για τους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια αλλά ανησυχούν για το greenwashing υπάρχουν καλά νέα: είναι η πρώτη χρονιά που θα μπορούν να επενδύσουν σε προϊόντα με μια νέα επίσημη ετικέτα.
Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου για να αποφασίσουν αν θα δώσουν στα αμοιβαία κεφάλαιά τους μία από τις τέσσερις νέες ετικέτες που ανέπτυξε η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς ως απάντηση στις ανησυχίες ότι οι μικροεπενδυτές μπορεί να αγοράζουν δήθεν βιώσιμα προϊόντα που δεν κάνουν αυτό που γράφει η ετικέτα.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 113 αμοιβαία κεφάλαια σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ετικέτα Improvers, Focus, Impact ή Mixed Goals, ενώ άλλα βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης της ετικέτας. Αυτό θα συρρικνώσει το σύμπαν των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς πολλά υφιστάμενα αμοιβαία κεφάλαια – η Morningstar μέτρησε περισσότερα από 400 πέρυσι – θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην Ευρώπη, 351 βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια έκλεισαν πέρυσι, ενώ άλλα 115 εγκατέλειψαν τους όρους που σχετίζονται με την ESG, σύμφωνα με τη Morningstar, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων κανονισμών τόσο από την ΕΕ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να εξακολουθούν να ελέγχουν τις 10 κορυφαίες συμμετοχές ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που εξετάζουν για να βεβαιωθούν ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Οι νέες ετικέτες αναμένεται να μειώσουν τις εκπλήξεις: είναι ευκολότερο να κατανοήσει κανείς γιατί μια πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να βρίσκεται σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο Improver παρά σε ένα τυπικό αμοιβαίο κεφάλαιο ESG. Οι διαχειριστές κεφαλαίων των ταμείων Improver πρέπει να συνεργαστούν με τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν για να τις ενθαρρύνουν να αναλάβουν δράση, όπως ο καθορισμός αυστηρότερων στόχων για τις εκπομπές ρύπων ή η δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων. Επομένως, οι εταιρείες που κατέχουν είναι πιο πιθανό να έχουν περιθώρια βελτίωσης.
Σε τελική ανάλυση, μια ετικέτα αειφορίας είναι μια περιγραφή και όχι ένα σήμα έγκρισης. Μια έρευνα της Ένωσης Επενδύσεων τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 92% των χρηματοοικονομικών συμβούλων ανέφεραν αυξημένη διάθεση για βιώσιμες επενδύσεις. Όμως η απόδοση εξακολουθεί να είναι σημαντική, με το 55% των επενδυτών να κλίνει προς τη στάθμιση της απόδοσης όταν τους ζητήθηκε να την τοποθετήσουν σε μια συρόμενη κλίμακα δίπλα στη βιωσιμότητα και μόλις το 8% να κλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πηγή: FT