Τρεις χώρες της ΕΕ δίνουν το δικαίωμα σε νέους και νέες κάτω των 18 ετών να ψηφίζουν και ο διάλογος καλά κρατεί για το πόσο «ώριμοι» είναι οι 17ρηδες για να λάβουν μέρος στις εκλογές.
Ό,τι και να ισχύει οι νέοι δίνουν μια δροσιά, μια ένεση οράματος και ποιότητας ποιότητας στη διαδικασία και αποτελούν την χρυσή ελπίδα για το μέλλον της κάθε χώρας.
Δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, ο Guardian μίλησε με Έλληνες νέους των οποίων η ψήφος θεωρείται ο μεγαλύτερος γρίφος ως «αχαρτογράφητη».
Οι 430.000 νέοι ψηφοφόροι είναι δεινοί γνωστές των νέων τεχνολογιών, δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές τεχνικές ενημέρωσης και προπαγάνδας που χρησιμοποιούν τα κόμματα τα οποία καταφεύγουν πια στο TikTok και το You Tube ψάχνοντας διαύλους επικοινωνίας.
« Είναι αηδιαστικό ότι τα κόμματα δίνουν τόσες υποσχέσεις για να κερδίσουν την ψήφο μας και λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα», υποστηριζει ένας από τους ερωτηθέντες.
«Ελπίζω να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» λέει μια κοπέλα που ακόμα δεν έχει κλείσει καν τα 17. «Δεν έχω αποφασίσει ποιον θα ψηφίσω. Προσπαθώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις για να μπορέσω να πάρω μια απόφαση αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρη ότι καλώς μου έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να είμαι λίγο πιο ώριμη» λέει.
Ένα είναι σίγουρο. Οι γεννηθέντες τη νέα χιλιετία, μετά το 2000 δηλαδή σιγά σιγά θα πάρουν δεσπόζουσα θέση στον δημοσιο βίο και θα επιβάλουν ατζέντα με τα δικά τους προβλήματα (εργασία, κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη, δια βίου μάθηση, μετανάστευση κ.α.).
Ένας καινούργιος λόγος έρχεται με γοργά βήματα.