Οι συνταξιούχοι ως ενσάρκωση της ελπίδας για επενδυτική έκρηξη; Ακούγεται οξύμωρο αλλά η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών άλλα λέει.
Έχετε ακούσει για το περίφημο senior living, δηλαδή για τον τόπο και τον τρόπο διαβίωσης των απόμαχων της εργασίας;
Πολλοί συνταξιούχοι επιλέγουν την Ελλάδα λόγω κλίματος, μεσογειακής δίαιτας, θάλασσας και τρόπου ζωής που ταιριάζει απόλυτα σε αυτά που ψάχνει ένας συνταξιούχος, ενώ παράλληλα το εισόδημά τους είναι υπεραρκετό.
Γι αυτό και δεν προκαλεί κατάπληξη το ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστας Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω της ανάπτυξης νέων επενδυτικών προϊόντων και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την ανάπτυξη του σχετικά νέου επενδυτικού προϊόντος που αφορά την κατοικία συνταξιούχων χωρών της ΕΕ (το λεγόμενο senior living). Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων επιχειρείται και μέσω της λεγόμενης Golden Visa.
Οι ξένοι συνταξιούχοι φέρονται διατεθειμένοι να επενδύουν στην Ελλάδα σε κάποιο ακίνητο τονώνοντας έτσι την κτηματαγορά αλλά και τις τοπικές κοινωνίες συνολικότερα λόγω της κατανάλωσης που θα πραγματοποιούν. Θα τρώνε τη σύνταξη τους στην Ελλάδα, για να το πούμε πιο λαϊκά.
Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας εξασφαλίζει αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στη δεκάδα των πιο προσιτών προορισμών, διεθνώς, για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση, περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος.
Τι είναι ακριβώς το senior living;
Κατ αρχήν οι συνταξιούχοι από ισχυρές οικονομικά χώρες, ελκύονται και εκμεταλλεύονται τις αρκετά χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα (σε σχέση με τη χώρα τους) σε συνδυασμό με τις υψηλότερες συντάξεις τους, πράγμα που τους παρέχει ένα άνετο επίπεδο διαβίωσης.
Η ηλιοφάνεια, η ευκολία απόκτησης στέγης και ο λιγότερο αυστηρός και στερεότυπος τρόπος ζωής είναι μια καλή λύση για ηλικιωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν και τα πρώτα. προβλήματα υγείας, την προϊούσα γήρανση, την κάπως περιορισμένη κινητικότητα κ.α.
Ελλάδα, Πορτογαλία Σλοβενία και Κύπρος, ισοβαθμούν στην κατηγορία για το μέσο όρο προσδόκιμης ζωής, στην πέμπτη θέση, με 81 έτη, πίσω από την Ιαπωνία με 85 έτη, τη Μάλτα με 83 έτη και την Ισπανία και την Ιταλία με 82 έτη, ενώ το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ανέρχεται στο 14% (σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες).