Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών αρρυθμιών μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον διακεκριμένο, ομότιμο καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη. «Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος σε ηλικιωμένα ευάλωτα άτομα, καθώς και σε άτομα με σοβαρό COVID-19», προσθέτει ο ίδιος.
Σε σχετική του ανάρτηση ο κ. Τριανταφυλλιδης επισημαίνει:
«Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα μελέτης τα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια μορφή διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και διαταραχής καρδιακού ρυθμού αυξήθηκε έως και δύο μήνες μετά τη μόλυνση. Τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος ήταν δώδεκα φορές μεγαλύτερος από ό,τι για τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν, επίσης, ότι όσοι είχαν αρρωστήσει βαριά με COVID-19 θα μπορούσαν να υποφέρουν από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, τόσο με τη μορφή των λεγόμενων ταχυκαρδιών, όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι υψηλός, όσο και βραδυαρρυθμίες, όταν η καρδιά είναι αργή, ώστε μερικές φορές χρειάζεται η τοποθέτηση βηματοδότη. Σημείωση. Τα ίδια συμπτώματα διαπιστώθηκαν και σε ελληνικό νοσοκομείο, κυρίως σε άτομα που είχαν σοβαρό COVID-19, σύμφωνα με καρδιολόγο.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι δυνατό να εντοπίσει άτομα με αυξημένο κίνδυνο αυτού του τύπου επιπλοκών, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να ξεκινήσει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία».