Έρευνα αποκαλύπτει νέες συνδέσεις μεταξύ του γενετικού μας κώδικα και των επιλογών της ζωής μας. Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο διαδικτυακός τόπος BBC Future.
Στα υπόγεια βάθη ενός κτιρίου από γρανίτη στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, ένα ρομπότ ανακατεύει αργά και μεθοδικά το παγωμένο αίμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Κάτω σε αυτόν τον θάλαμο από σκυρόδεμα, λαμβάνει χώρα μια καλά ολοκληρωμένη διαδικασία. Το DNA εξάγεται από τα δείγματα και στη συνέχεια τροφοδοτείται σε μηχανές προσδιορισμού αλληλουχίας που σιγά-σιγά ενώνουν τις μοναδικές γραμμές χημικών βάσεων που αποτελούν τη βάση της ταυτότητας κάθε ατόμου.
Αργότερα, αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα συνδέσουν αυτόν τον γενετικό κώδικα ή το γονιδίωμα με λεπτομερείς πληροφορίες που φυλάσσονται στις βιοτράπεζες για τη ζωή τους – τη διατροφή τους, την προσωπικότητά τους, τις επιλογές σχέσεων, τα χόμπι, τις ασθένειες στις οποίες τελικά υπέκυψαν – και θα αναζητήσουν συνδέσμους που οι επιστήμονες θα μπορούσαν να θεωρήσουν στατιστικά σημαντικός.
Αυτός ο συγκεκριμένος θάλαμος από σκυρόδεμα ανήκει σε μια ισλανδική εταιρεία που ονομάζεται deCODE genetics, η οποία έχει μελετήσει ην αλληλουχία από ολόκληρα γονιδιώματα –πάνω από 400.000 και πολλά ακόμα– από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα στον κόσμο. Μέσω αυτής της διαδικασίας συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του κληρονομικού κινδύνου για Αλτσχάιμερ, της σχιζοφρένειας, της στεφανιαίας νόσο, διάφορες μορφές καρκίνου και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.
Αλλά έχει επίσης εμπνεύσει άλλους να χρησιμοποιήσουν την ίδια διαδικασία για να εμβαθύνουν στην ανθρώπινη ψυχή και να βρουν συνδέσεις μεταξύ του γονιδιώματος και της προσωπικότητάς μας, των διατροφικών προτιμήσεων, ακόμη και της ικανότητας διατήρησης σχέσεων.
Αυτού του είδους οι μελέτες αρχίζουν να αγγίζουν κάτι πιο οικείο από την απλή αναζήτηση νέων φαρμάκων, αλλά να αποκαλύπτουν νέες συνδέσεις μεταξύ του γενετικού μας κώδικα και των επιλογών της ζωής μας.
Για πολλούς επιστήμονες έχει αρχίσει να τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό η συμπεριφορά μας είναι προϊόν της δικής μας βούλησης και πόσο απλώς προκαθορίζεται από την υποκείμενη βιολογία μας;
«Όταν μας βλέπεις ως είδος, έχουμε δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που ζουν στο γονιδίωμά μας και στη συνέχεια την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον», λέει ο Kári Stefánsson, Ισλανδός επιστήμονας που ίδρυσε τη γενετική deCODE το 1996. , με αρχικό στόχο να χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό γενετικό τοπίο της Ισλανδίας για να κατανοήσουμε περισσότερα για τις κοινές ασθένειες. Η χώρα έχει έναν μικρό πληθυσμό που έχει απομονωθεί σχετικά με τους αιώνες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λιγότερη γενετική ποικιλία από ό,τι σε άλλα έθνη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος θόρυβος περιβάλλοντος για να περιπλέξει τα πράγματα, καθιστώντας ευκολότερο για τους επιστήμονες να εντοπίσουν σημαντικές παραλλαγές γονιδίων.