Τα απορρίμματα συσκευασίας αυξάνονται. Πόση ποσότητα παράγεται και πώς η ΕΕ θέλει να αντιστρέψει την τάση;
Τι θέλει το Κοινοβούλιο;
Οι ευρωβουλευτές θέλουν:
- απαγόρευση της πώλησης πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς
- να θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των απορριμμάτων για τις πλαστικές συσκευασίες
- να ενθαρρύνουν τις επιλογές επαναχρησιμοποίησης και επαναπλήρωσης θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για συσκευασίες και παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να φέρουν το δικό τους δοχείο για τρόφιμα και ποτά σε πακέτο
- Απαγόρευση έμμονων ρύπων (γνωστοί και ως «για πάντα χημικά») που χρησιμοποιούνται για πυρίμαχες ή αδιάβροχες συσκευασίες τροφίμων που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία μας
Η συσκευασία διατίθεται σε διάφορες μορφές (μπουκάλια, δοχεία, κονσέρβες, κουτιά, σακούλες), είναι κατασκευασμένη από διαφορετικά υλικά (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, ξύλο, μέταλλο) και χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τις πρώτες ύλες έως τις επεξεργασμένες εμπορεύματα. Κατασκευαστές, μεταφορείς, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, νοικοκυριά – όλοι χρειάζονται και χρησιμοποιούν συσκευασίες για την προστασία και τη μεταφορά αγαθών.
Τι είναι η συσκευασία;
Προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να περιέχουν, να προστατεύουν, να χειρίζονται, να παραδίδουν ή να παρουσιάζουν αγαθά
Πόσα απορρίμματα συσκευασίας παράγουμε;
Όλη αυτή η συσκευασία έχει περιβαλλοντικό κόστος. Κατά μέσο όρο, κάθε κάτοικος της ΕΕ παρήγαγε 189 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας το 2021. Σε δέκα χρόνια, η ποσότητα αυξήθηκε κατά πάνω από 20%.
Οι αριθμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, από 74 κιλά ανά άτομο στην Κροατία έως 246 κιλά ανά άτομο στην Ιρλανδία.
Το 2021, η ΕΕ παρήγαγε συνολικά 84,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων συσκευασίας, 4,8 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν χαρτί και χαρτόνι (40,3%), ακολουθούμενο από πλαστικό (19%), γυαλί (18,5%), ξύλο (17,1%) και μέταλλο (4,9%).
Περίπου το 64% των απορριμμάτων συσκευασίας ανακυκλώθηκε το 2021 και περίπου το 80% ανακτήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι τα απόβλητα έχουν υποστεί επεξεργασία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν χρήσιμο σκοπό στο μέλλον (αυτό περιλαμβάνει και την ανακύκλωση).
Διαβάστε περισσότερα βασικά στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στην ΕΕ
Κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας
Οι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας καλύπτουν τόσο τον σχεδιασμό συσκευασίας όσο και τη διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασίας. Στόχος τους είναι η εναρμόνιση των εθνικών μέτρων, η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και η αύξηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης. Οι κανόνες θέτουν επίσης τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί η συσκευασία στην αγορά της ΕΕ.
Αυτοί οι κανόνες χρονολογούνται από το 1994 και τροποποιήθηκαν το 2018. Ένας από τους στόχους της ΕΕ είναι να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία έως το 2050. Τον Νοέμβριο του 2023 το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για νέα αναθεώρηση των κανόνων.
Επόμενα βήματα
Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για το νομοθετικό κείμενο.
Διαβάστε περισσότερα για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων στην ΕΕ:
• Πλαστικό στον ωκεανό: τα γεγονότα, τα αποτελέσματα και οι νέοι κανόνες της ΕΕ
• Οι επιπτώσεις της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των απορριμμάτων στο περιβάλλον (γραφήματα)
• Ηλεκτρονικά απόβλητα στην ΕΕ: στοιχεία και αριθμοί (γράφημα)
Σύνδεσμοι