Η αναβάθμιση των ελληνικών τουριστικών μαρίνων και η άρση των αδειοδοτικών εμποδίων βρέθηκαν στο κέντρο της χθεσινής ημερίδας της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος με την παρουσία σημαντικών stakeholders του χώρου της ναυτιλίας. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε σχετική μελέτη του ΕΚΠΑ για λογαριασμό της Ε.ΜΑ.Ε με θέμα «Χωροταξικός Σχεδιασμός Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη μελέτη αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση των τουριστικών λιμένων στη χώρα, ενώ παράλληλα, χαρτογραφεί προτεινόμενες περιοχές ανάπτυξης νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών με στόχο την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού. Ειδικότερα η αύξηση των θέσεων φαίνεται να αποτελεί πρωταρχικό στόχο των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς όπως είπαν οι αρμόδιοι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «κλειδί» στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του: «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Όμως, το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν πάντα η γραφειοκρατία και ο συντονισμός. Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων στο Υπουργείο Ναυτιλίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, με πιο γρήγορες αδειοδοτήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις».
Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε: «Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των τουριστικών λιμένων, ύψους 139 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Στόχος μας είναι και η ανάπτυξη του γιότινγκ με πύκνωση του δικτύου και καλύτερες πρακτικές οριοθέτησης».
Από την Ένωση Μαρίνων Ελλάδος, ο πρόεδρος, κ. Σταύρος Κατσικάδης, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ένωσης για την συνεχή αρωγή και προώθηση των ελληνικών λιμένων. «Με συνέπεια στη δέσμευσή μας, παρουσιάζεται σήμερα μια μελέτη που βαθμονομεί τις δυνατότητες ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά ανά Περιφέρεια και Δήμο. Η μελέτη αυτή δεν υποδεικνύει πού ακριβώς πρέπει να γίνουν οι μαρίνες, αλλά ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο» ανέφερε.
Στο πάνελ που ακολούθησε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, κ.Γεώργιος Βαγγέλας σχολίασε ότι: «Πέρα από την έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα των χρονικών ασυνεχειών. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να προτείνει λύσεις μέσα από τρία βασικά βήματα: την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την αξιολόγηση κριτηρίων και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αξιολόγησης».
Κυριακή, 18 Μαΐου
:
- Κίνδυνος υπερπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας – Σε δοκιμασία η βιωσιμότητα έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα
- Η ΕΕ θέτει τα θεμέλια για ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά – Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες κατευθυντήριες γραμμές
- Νέο κύμα απολύσεων στη Microsoft – Μειώνεται κατά 3% το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό
- Η γη της Καθολικής Εκκλησίας, η φτώχεια και το περιβάλλον: Η παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και μια νέα αποστολή
- Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας
- Σημαντική επένδυση για το μέλλον της πράσινης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του δικτύου
- Η καρδιά έχει τη δική της ηλικία – και δεν συμβαδίζει πάντα με τη δική σας
- Αύξηση των καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ – Σημαντικά ευρήματα νέας μελέτης
- ESG και νομικά ρίσκα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε απλοποίηση και λογοδοσία
- Ενισχύεται η αντιπυρική θωράκιση της χώρας – Προσλήψεις, νέα μέσα και αυξημένη συνεργασία με τους δήμους